Diş Hekiminden Sağlık Kontrolü Uyarısı

Dişhekimi Kağan Tanrıöver, Türkiye’de ağız ve diş sağlığının öneminin tam olarak kavranabilmiş bir olgu olmadığını...

Dişhekimi Kağan Tanrıöver, Türkiye’de ağız ve diş sağlığının öneminin tam olarak kavranabilmiş bir olgu olmadığını söyledi.

Tanrıöver, 22-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çeken Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Dişhekimi Kağan Tanrıöver, kötü ağız hijyeni, kötü beslenme ve yaşam tarzının dişi erken yaşlarda kaybetme riskini artırdığını belirtti. Tanrıöver, özellikle küçük yaşlarda düşme, çürük ve travma nedeniyle vaktinden önce kaybedilen süt dişlerinin daha sonra gelecek olan daimi dişlere rehberlik edeceğinden dolayı ağız ve diş sağlığında çok önemli olduğunu belirterek "Çocukluk döneminde bu tarz kayıplar yaşanmış ise mutlaka yer tutucular yapılarak, bu boşluklar daimi dişler çıkana kadar korunmalıdır” dedi.

Reklam
Reklam

Ağız içerisinde çekilen dişin yerine mutlaka yeni bir diş konulması ve o bölgedeki boşluğun kapatılması gerektiğini söyleyen Tanrıöver, şöyle konuştu: “Çekimden sonra yara yerinin iyileşmesi için 10 günlük bir süreç genellikle yeterli olmaktadır. Eksik diş bölgesi uzun süre boş bırakılırsa hemen arkasındaki diş öne doğru eğilerek bu boşluğu doldurmaya çalışacaktır. Bu ilerleyen dönemde tüm ağzı etkileyebilecek olan kapanış bozukluğunu beraberinde getirecektir. Bir diğer durum ise eksik dişin karşı çenesindeki onunla temas halinde olan dişin eksik dişin boşluğuna doğru uzamasıdır. Bu beraberinde uzayan dişin dişeti dokularında problem, dişin temizlenebilirliğinde zorluk ve ilerleyen aşamalarda dişin kaybına kadar gidebilecek problemlere yol açar”

Sonuç olarak tek bir dişin bile ağız içerisindeki sistem için önemli olduğunu vurgulayan Tanrıöver, şunları söyledi: “Mutlaka bu boşluğun protez tedavisi ya da implant cerrahisi ile birlikte protez tedavisi şeklinde kapatılması gerekmektedir. Bütün bu sorunların önüne geçmenin en etkili yolu küçük yaşlardan itibaren ağız ve diş sağlığının öneminin anlatılması, bununla ilgili eğitimlerin verilmesi ve en azından her altı ayda bir mutlaka rutin doktor kontrollerinin yapılmasıdır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: