Diş hekimlerinin 'talep' sıkıntısı

BURSA (İHA) - Türkiye'de diş hekimliği hizmetlerine ihtiyaç olmasına rağmen halkın diş hekimlerine gitmediğini belirten Bursa Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. Metin Bozkurt, ülkemizde ağız ve diş sağlığı sorunlarının 3. dünya ülkeleriyle aynı seviyede olduğunu söyledi. Dr. Bozkurt, "Türkiye'de mutlaka, koruyucu hekim anlayışı yerleştirilmelidir" dedi.

'21-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası' nedeniyle, Bursa Diş Hekimleri Odası'nda bir basın toplantısı düzenlendi. Başkan Dr. Metin Bozkurt, Başkan Yardımcısı Diş Hekimi Ali Durmazoğlu ve Genel Sekreter Emel Coşkun'un da katıldığı toplantıda, Türkiye ve dünyada ağız ve diş sağlığı hizmetlerine olan talep, koruyucu hekim uygulaması, yeni diş hekimliği fakültelerinin açılması ve Ocak 2007'de yürürlüğe sokulması beklenen Genel Sağlık Sigortası eleştirildi.

Reklam
Reklam

Toplantıda bir konuşma yapan Bursa Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. Metin Bozkurt, Türkiye'de diş hekimliği hizmetlerine ihtiyaç olmasına rağmen talebin sıfır noktasında bulunduğunu kaydederek, "Bu konuda maalesef, 3. dünya ülkeleriyle aynı seviyedeyiz. Gelişmiş ülkelerde insanlar yılda 5 kez diş hekimine giderken, Türkiye'de bu oran sadece 0.7'dir" dedi. Dr. Bozkurt, tedavinin kesin çözüm olmadığını, bu nedenle mutlaka koruyucu hekim uygulamalarının çoğaltılması gerektiğini açıkladı.

Genel Sekreter Diş Hekimi Emel Coşkun da, yaptığı konuşmada, dünya genelinde koruyucu hekim uygulamalarından bahsetti. Türkiye'de insanların diş sağlığında koruma mantığına sahip olmadığını belirten Coşkun, "Korumaya öncelik veren ülkelerde 12 yaşındaki çocukların yüzde 85'inde diş çürüğüne rastlanmazken, Türkiye'de 12 yaşında çürüksüz ağız oranı yüzde 15'tir. Türkiye'de yılda 3 kişiye bir fırça, 85 gr. diş macunu düşmektedir" diye konuştu.

Toplantıda, diş hekimliği fakültelerinin açılmaması gerektiği de belirtilerek, Türkiye'nin 2020'ye kadar yetecek diş hekimine sahip bulunduğu ifade edildi. 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girmesi beklenen Genel Sağlık Sigortası'nın da eleştirildiği toplantıda, bunun sektör açısından doğuracağı olumsuzluklar irdelendi.

Reklam
Reklam