Dış politikada AKP "yola devam" dedi

ANKARA (ANKA) - Genel Seçimlere hazırlanan siyasi partilerin seçim beyannameleri, dış politika konusunda da ayrılıkların görülmesini sağladı.

CHP ve MHP, AKP Hükümetini özellikle Avrupa Birliği, Kıbrıs ve Kuzey Irak konularında eleştirirken AKP, politikalarının süreceği sinyali verdi. İşte CHP, AKP ve MHP'nin Kuzey Irak, Avrupa Birliği, ABD ve Kıbrıs konusundaki düşünceleri ve vaatleri:

KUZEY IRAK:

CHP: "HÜKÜMET ASKER GÖNDERMEYE CESARET EDEMEDİ"

Kuzey Irak'taki PKK varlığının ortadan kaldırılması için hükümet hiçbir etkili girişim yapamamış, Meclis'ten aldığı yetkileri kullanarak Kuzey Irak'a asker göndermeye cesaret edememiştir. Hükümet, PKK örgütünün merkezinin, üssünün, silah ve cephane depolarının Kuzey Irak'ta olduğu gerçeğini görmezlikten gelerek Irak'a bir operasyon düzenlemeye cesaret edememiştir.

Reklam
Reklam

AKP: "HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALACAĞIZ"

Irak'ın kuzeyi Türkiye açısından ayrı bir öneme sahiptir. Irak'ın kuzeyinin teröristler tarafından sığınma yeri olarak kullanılması, ilişkilerimizin gelişmesinin önünde büyük bir engeldir. Irak'ta istikrarsızlıktan beslenen terör tehdidine karşı da her türlü tedbiri en etkin bir şekilde alacağız. Hiçbir komşu ülke toprağının ülkemize yönelik terörist eylemler için bir üs olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz.

MHP: "ASKERİ GÜÇ ŞART"

Türkiye, Kuzey Irak'tan kaynaklanan fiili bir güvenlik tehdidi ve terör saldırısıyla karşı karşıyadır. Irak'taki gelişmeler Türkiye'nin karşısına çok boyutlu bir güvenlik tehdidi çıkarmıştır. Bu durum Türkiye'nin askeri güçle desteklenen etkili bir siyasi caydırıcılık stratejisi uygulamasını gerekli hale getirmiştir. Bu şartlar karşısında, Türkiye milli güvenliğini korumak için gereken tüm tedbirleri almak durumundadır.

AVRUPA BİRLİĞİ:

CHP: "HEDEF TAM ÜYELİK"

CHP iktidar olunca AB'ye eşit koşullu tam üyelik hedefi korunacak, siyasi dayatmalar, aday üyelik sürecinin doğal koşulu olmayan kalıcı kısıtlamalar veya özel statü gibi öneriler kabul edilmeyecektir. Bu koşulla, üyeliğin gerektirdiği reformlar kısa zamanda sonuçlandırılacak, AB ile bütünleşme doğrultusundaki çalışmalara hız verilecektir.

Reklam
Reklam

AKP: "AB, STANDARTLARI YÜKSELTEN BİR YENİDEN YAPILANMA SÜRECİ"

AK Parti, AB-Türkiye ilişkilerini ikili ilişkilerin yanı sıra küresel ve bölgesel barış ve düzen perspektifini de içeren stratejik bir vizyon çerçevesinde değerlendirmektedir. AK Parti, AB katılım sürecini hem bir entegrasyon hem de Türkiye'nin siyasal, ekonomik, sosyal ve yasal standartlarını yükselten bir yeniden yapılanma süreci olarak değerlendirmektedir.

MHP: "AB TÜRKİYE İÇİN KADER VE KİMLİK SORUNU DEĞİL"

Türkiye-AB ilişkilerinin yakın geçmişi şantajlar, ön şartlar, dayatmalar, haksız talep ve baskılarla dolu bir hayal kırıklığı hikayesidir. AB, Türkiye'yi adeta özürlü bir ülke olarak görmektedir. AB ile ilişkiler Türkiye için bir "kimlik ve kader sorunu" olarak görülemeyecektir. Bu bakımdan, Türkiye ne pahasına olursa olsun Avrupa Birliği'nin yörüngesinde sürüklenmeye mecbur, mahkum ve muhtaç değildir.

ABD İLE İLİŞKİLER:

CHP: "ABD POLİTİKALARI DEĞİŞMEZSE TEPKİMİZ SÜRER"

CHP iktidarında, bütün ülkelerle karşılıklı menfaatlere ve saygıya dayalı işbirliği politikaları izlenecektir. Amerika'yla ilişkilerde de aynı yaklaşım benimsenecek, başta Irak konusu olmak üzere, Amerika'nın izlediği bazı politikalar değişmediği sürece bu politikalara karşı tepkimiz sürdürülecektir.

Reklam
Reklam

AKP: "İLİŞKİLERİN YENİ ŞARTLARA UYUMU ÖNEMLİ"

Türk-Amerikan ilişkileri hem ikili düzeyde hem de ittifak sistemi içinde köklü bir geçmişe, kapsamlı bir amaç ve çıkar ortaklığına ve sağlam bir jeopolitik zemine dayanmaktadır. Bu ilişkinin yeni şartlara uyumlu hale getirilerek kurumsallaşması sadece ikili ilişkiler açısından değil küresel ve bölgesel barış açısından da büyük bir önem taşımaktadır.

MHP: "HEDEF STRATEJİK ORTAKLIK"

ABD ile uzun bir geçmişe sahip geleneksel ilişkilerimizde bugün yaşanan sıkıntıların karşılıklı güven ve saygı esasına dayalı olarak karşılıklı çabalarla aşılması büyük önem taşımaktadır. İlişkilerimizin, her iki tarafın çıkarlarına hizmet edecek şekilde, siyasi, güvenlik ve ekonomik boyutlarıyla gerçek anlamda bir stratejik ortaklığa dönüştürülmesi ortak hedefimiz olmalıdır.

KIBRIS:

CHP: "İKTİDAR TESLİMİYETÇİ POLİTİKA İZLİYOR"

Hükümet, göreve geldiğinden beri Kıbrıs konusunda teslimiyetçi bir politika izlemiş, 30 yıldan beri bütün Türk Hükümetlerinin izledikleri politikaların yanlış olduğunu ilan etmiştir. CHP'nin yoğun, cesaretli ve Türk halkının düşünce ve duygularına tercüman olan güçlü direnişi sayesinde, iktidarın Kıbrıs'ta izlediği teslimiyetçi politika sonuç vermemiştir.

Reklam
Reklam

AKP: "KKTC'NİN ETKİNLİĞİ, DENGE VE İSTİKRAR ANA HEDEF"

Kıbrıs Türk halkının güvenlik ve refahının sağlanması için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin her alanda uluslararası etkinliğinin artırılması ve Doğu Akdeniz'deki denge ve istikrarın korunması, Türkiye'nin Kıbrıs politikasının iki ana stratejik hedefini oluşturmaktadır.

MHP: "KIBRIS POLİTİKASI KAPSAMLI ŞEKİLDE GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

Kıbrıs, Türkiye'nin en önemli milli davasıdır. Siyasi çözüm kapsamında Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin sulandırılması yada olumsuz etkilenmesi hiçbir şart altında kabul edilmeyecektir. Kıbrıs Rum tarafının Avrupa Birliği üyeliği sonrası yaşanan gelişmeler ışığında Kıbrıs politikasının kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi ve yeni şartların gerekli kıldığı yeni esaslara bağlanması kaçınılmaz hale gelmiştir.