Diş Protez Teknolojisi mezunları ne iş yapar? Diş Protez Teknolojisi bölümü mezunları iş imkanları nelerdir?

Diş Protez Teknolojisi bölümü mezunları çalıştıkları yerlerdeki hastaların diş hekimleri tarafından alınan protez ölçülerinin hazırlanması, hazırlanan protezlerin hastalar için uygun hale getirilmesi ve zamanla hasar görmüş protezlerin onarım işlemini yapmaktadır. Eğitim süresi 2 yıl olan Diş Protez Teknolojisi, sağlık sektörüne karşı ilgili kişilerin tercih ettiği bir bölümdür. Diş Protez Teknolojisi Bölümü nedir? Diş Protez Teknolojisi Bölümü mezunları ne iş yapar?

Diş Protez Teknolojisi mezunları diş hekimlerine birlikte çalışabilecek, kullanılan malzemelerin bakımını yapabilecek, çeşitli laboratuvarlarda üretilen diş protezi ve benzeri ürünlerin üretimini yapabilecek teknik bilgi birikiminin yüksek olduğu bireylerin yetiştirildiği bölümdür. Bölümü başarıyla bitiren mezunlar “Diş Protez Teknikeri” unvanına sahip olurlar.

Diş Protez Teknolojisi Bölümü Nedir?

Diş protez teknolojisi; herhangi bir sebepten dolayı çekilmiş dişlerin yerine sabit ya da hareketli protezlerin kişinin ağız yapısına uygun bir biçimde yapılmasına verilen isimdir. Diş teknolojisinin gün geçtikçe gelişmesinin yanı sıra ağız ve diş sağlığına verilen önemin artmasıyla birlikte diş protez teknolojisi alanında da gelişmeler aynı doğrultuda ilerlemektedir. Diş protez teknolojisi sayesinde hastanın kaybettiği çiğneme fonksiyonu, estetiği ve anlaşılır konuşma yetenekleri tekrardan kazandırılır.

Reklam
Reklam

Diş protez teknolojisi bölümü 2 yıllık önlisans eğitim süresine sahiptir. Bu süre içerisinde öğrenciler diş sağlığı, protez ve benzeri diş ürünlerini geliştirmeyi öğrenirler. El becerisinin yanı sıra sorumluluk sahibi, estetik anlayışı yüksek, akrilik gibi kimyasal madde ve toz karşı alerjisi olmayan, herkesin göremediği ayrıntıları görebilmeyi gerektiren diş protez teknolojisi oldukça rağbet gören bir bölümdür.

Diş Protez Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları iş hayatlarında diş hekimleriyle ekip gibi çalışmaktadırlar. Diş hekimlerinin istekleri doğrultusunda hazırlanan protezler hastaların kullanımına sunulur. Protez dişleri hareketli protez dişler ve sabit protez dişler olmak üzere iki gruba ayırabiliriz. Hareketli protezler hastalar tarafından çıkartılıp takılabilen bir yapıdadır. Sabit protezler ise diş hekimi tarafından hastanın mevcut dişleri üzerine yapıştırılan ve gerekli olduğunda yine hekim tarafından çıkartılabilen yapıdadır. Sabit protezleri hastalar çıkaramazlar.

Reklam
Reklam

Hastanın durumuna göre yapılacak olan protezlerin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; hareketli protezler, sabit protezler, kron protezi, köprü protezi, total protez (tam damak), parsiyel protez (bölümlü protez, yarım damak) olarak bilinmektedir.

Herhangi bir şekilde kırılan veya üzerinde çatlaklar oluşan protezlerin onarımı, laboratuvar araç gereçlerinin temizliği ve dezenfeksiyonunu yapmak ayrıca kullanılan cihazların günlük bakımını yapmak diş protez teknikerinin yaptığı başlıca işlerdendir.

Diş Protez Teknolojisi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıl?

Diş protez teknolojisi bölümü 2 yıllık bir önlisans bölümüdür. Bu bölümü okuyacak öğrencilerin el becerilerinin yüksek olmasıyla birlikte el göz koordinasyonunu geliştirmiş olmalıdır. Estetik anlayışı yüksek olmalı, işinde yaratıcı olabilmelidir. Sorumluluk sahibi olabilmeli, kendisine verilen işi eksiksiz ve zamanında teslim edebilmelidir. Bu konularda sürekli çalışarak alanlarında kendilerini donanımlı hale getirmeleriyle bir adım öne çıkabilirler.

Reklam
Reklam

Eğitim hayatlarının ilk yılında hareketli protezler ve sabit protetik diş tedavisi konuları işlenir.

İkinci yılda ise çene yüz protezleri, implant destekli protezler ve diş alanında teknolojiler alanında dersler verilir.

İki yıl boyunca yoğun bir ders programını başarı ile bitiren öğrenciler isterlerse DGS ile 4 yıllık lisans eğitimi veren Sağlık Yönetimi bölümüne geçiş yapıp eğitim hayatlarına farklı bir bölümde devam edebilirler.

Diş Protez Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversite eğitimlerini diş protez teknolojisi bölümü üzerine yapmak isteyen öğrencileri bekleyen dersler şu şekildedir;

  • Diş Morfolojisi
  • Hareketli Protezler
  • Ağız Çene Anatomisi
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • Madde ve Alet Bilgisi
  • Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon
  • Çene Yüz Protezleri
  • İmplant Destekli Protezler
  • Diş Hekimliğinde Dijital Teknolojiler
  • Ortodonti
  • Porselen Protezler
  • Sabit Protezler
  • Meslek Etiği
  • Girişimcilik
  • Sağlık Hizmetleri İletişimi

Bu bölümü tercih eden öğrencilerin iki yıl boyunca yoğun bir şekilde mesleki, teorik ve uygulamalı eğitim almaları hedeflenmiştir.

Reklam
Reklam

Hareketli Protezler, Sabit Protezler ve Ortodonti bölümün temelini oluşturan derslerdendir. Doğrudan meslek hayatlarında kullanabilecekleri bilgileri içeren bu dersler, öğrencilerin protez alanında uzman kişiler olabilmelerini sağlar.

Derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler “Diş Protez Teknikeri” unvanını elde etmiş olurlar.

Diş Protez Teknolojisi Bölümü Kamuda İş Olanakları

Diş protez teknolojisi mezunları nerelerde çalışır sorusuna yanıt arayacak olursak, sürekli gelişen bir meslek olmasının yanı sıra ağız ve diş sağlığına verilen önemin gün geçtikçe artması bu bölümden mezun olanlarında birçok alanda çalışma yapabilmelerine olanak sağlamaktadır.

Diş protez teknolojisi mezunlarının kamuda iş olanakları bulurken aynı zamanda özel sektörde birçok alanda da çalışma imkanı bulabilmektedir. Diş protez teknikerleri, devlet hastaneleri, diş hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, üniversite hastaneleri gibi kamu kuruluşlarında oluşturulan diş protez laboratuvarlarında çalışabilirler.

Reklam
Reklam

Kamu kurumlarında çalışabilmek için KPSS’den belli bir başarı puanı yakalamak gerekmektedir. Sektörde ki diş protez teknikeri ihtiyacının günden güne artmasıyla birlikte alımların devam edeceği tahmin edilmektedir. Daha sonrasında ise tercih ve yerleştirme sonuçlarına göre yeni bir hayatın kapıları açılmış olur.

Diş Protez Teknolojisi Bölümü Özel Sektörde İş Olanakları

Diş protez teknolojisi mezunlarının özel sektörde iş olanakları bir hayli fazladır. Ağız ve diş sağlığına olan önemin artmasıyla birlikte alanında uzman olan mezunların özel diş hastaneleri, klinikler ile diş protez laboratuvarlarında, diş sağlığı ile ilgili teknik donanım sağlayan firmalar, özel diş doktoru muayenehaneleri ve kendi imkanlarıyla açabilecekleri bir yerde çalışabilme imkanları bulunmaktadır.

Ülkemizde nüfus artışıyla birlikte 2023 yılında 30.000 diş hekimi ihtiyacı doğacağı tahmin ediliyor. Aynı dönem tahminlerine göre diş hekimi sayısının 20.000 civarlarında seyredeceği düşünülüyor. Bu veriler doğrultusunda, diş hekimi açığına paralel olarak diş protez teknikerine olan talebinde benzer bir şekilde seyir izleyeceği tahmin edilmektedir.

Reklam
Reklam

Diş protez teknolojisi mezunları iş imkanları sektörün sürekli olarak büyümesiyle birlikte artmaktadır. Diş protez teknikerine olan ihtiyacın gün geçtikçe artmasıyla birlikte özel sektörde iş bulabilme şansları oldukça yüksektir.