Diş sağlığı için beslenme çantasına ne koymalı?

Okul çocuklarının diş sağlığı için beslenme çantasında ne olduğu çok önemli!

Çocuklara küçük yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması diş sağlığını da etkiliyor. Ağız ve diş sağlığının genel sağlığın önemli bir parçasıdır. Okul çağındaki çocukların diş sağlığı için beslenme çantasında yer alması gerekenler kalsiyum, fosfor ve doğru seviyelerde florür içermesi önemlidir.


Karbonhidratlar diş çürütüyor

Diş gelişiminin doğru ilerlemesi için çocukların sağlıklı bir beslenme programına ihtiyacı var. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme düzenine sahip bir çocuk, çürük oluşumu açısından risk altındadır. Özellikle nişasta, şeker içeren ve yapışkan gıdalar diş yüzeyine yapışarak çürük oluşumuna ortam hazırlar.

Reklam
Reklam

Vitamin ve kalsiyumdan zengin beslenme çantası

Diş sağlığı için tüm vitamin çeşitleri beslenmede yer almalı ve çocuğun aldığı gıdalar mutlaka kalsiyum, fosfor ve uygun seviyelerde florür içermelidir. Bu nedenle beslenme çantasında sıkça bulunması gereken gıdaların başında süt ve süt ürünleri geliyor. Sütlerin kutuları açılmadığı sürece oda sıcaklığında güvenle saklanabilir.


Sebze ve meyveler çürük oluşumunu engelliyor

Diş sağlığımızı korumanın ne iyi yöntemlerinden biri de sebze ve meyve tüketmek. Bu besinlerde bulunan vitaminler dişlerin çürümesini engellerken aynı zamanda dişlerin güçlenmesini sağlıyor.

Çocukların beslenme çantalarının içinde sandviçin arasına domates, salatalık, yeşil biber ya da sebzeli börek koymak, ağız ve diş sağlığı açısından yararlıdır. Ayrıca beslenme çantasında her gün bir meyve bulunması önemlidir. Sebze-meyvelerin doğrandıktan sonra bekletilmesi vitamin kayıplarına yol açtığı için meyvenin beslenme çantasına tek parça halinde konmasını daha iyi olacaktır.


Atıştırmalıklara dikkat

Reklam
Reklam

Çocukların tükettiği abur cuburlar diş sağlığı için son derece tehlikelidir. Özellikle şekerleme, kurutulmuş meyve, tuzlu ve yağlı yiyecekler, şekerli gıdalar, asitli içecekler, cips ve kızartmalar dişlerdeki plakla birleşerek çürüğe neden olur. Bu nedenle bu besinlerin mümkün olduğunca az tüketilmesi gerekiyor. Bütün bunlara ek olarak çocuğunuzun diş hekimi tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.