Diş sağlığına dikkat

KONYA (İHA) - Diş Hekimi Dr. Şemsi Sinangil, Türkiye'de ağız ve diş sağlığına önem verilmediğini ve ilkokul çağındaki çocuklarının yüzde 90'ının ağzında çürük diş bulunduğunu belirtti. Dr. Sinangil, "Diş sağlığı, anne karnından itibaren ele alınmalı" dedi.

Diş çürümesinde etkili olan pekçok sebep bulunduğunu belirten Dr. Şemsi Sinangil, beslenme, irsiyet, yaş, cins, hamilelik, hormonal bozukluklar, meslekler ve bakterilerin diş çürüklerine yol açtığını söyledi.

Dr. Sinangil, kötü ağız bakımının diş çürümesinde önemli bir etkin olduğunu ve diş sağlığının anne karnından itibaren ele alınması gereken bir konu olduğunu ifade etti. Hamile annelerin A, D, C vitaminlerinin yanısıra kalsiyum ve flor içeren gıdaları sık almaları gerektiğini söyleyen Sinangil, "Bu gıdalar çocuğun dişlerinin direncini arttırır. Yine bu dönemde annenin noksan beslenmesi, antibiyotik kullanması, ateşli hastalık geçirmesi, röntgen ışınlarına maruz kalması çocuğun dişlerine daha doğmadan birçok zarar verir" dedi.

Reklam
Reklam

Hamilelikte dişetlerinde iltihap ve şişme durumları meydana geldiğini ve anne adaylarının şiddetli kanama sebebiyle dişlerini fırçalayamaz duruma geldiklerini belirten Sinangil, ağız bakımının bu dönemde fazla hassasiyet istediğini kaydetti. Sinangil, ilerleyen yaşın her organ gibi, dişleri de yıprattığını belirterek, "Yaşlılarda çürükten ziyade diş eti çekilmesi ve kemiğin erimesi ile desteğini kaybeden ve sallanan dişler problem olur" diye konuştu.

Sinangil, çocukların dişlerini korumak için şekerden menetmenin yeterli olmadığını, önemli olanın diş temizliğinin öğretilmesi gerektiğini ifade etti.

ÇİNLİLERİN DİŞLERİ ÇÜRÜK Diş aralarının bakteri gelişimi için son derece müsait, kuytu, harareti uygun köşeler olduğunu belirten Dr.Şemsi Sinangil, "Diş aralarında gıda artıkları bırakılırsa bakteriler süratle çoğalıp gıdaları parçalarlar. Bozulan gıdalar asitli bileşikler halinde minenin derinliklerine sızarlar. Minenin kalsiyumunu kaybetmesine sebep olarak mineyi harap ederler. Yine günümüz insanı tarafından külliyetli miktarda kullanılan uyuşturucular, alkollü içki ve aşırı içilen sigara da diş sağlığını tehdit etmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Diş çürümelerinin dünyanın çeşitli bölgelerinde ayrı grafikler çizdiğini vurgulayan Dr. Şemsi Sinangil, özellikle pirinç ile beslenen Çinlilerde çürük oranının en üst seviyede olduğunu, büyük oranda av hayvanları ile beslenen ve karbonhidratlı gıdaları almayan Eskimoların dişlerinde az çürüğe rastlanıldığını kaydetti.

Sinangil, güneşin çok az alındığı Kuzey Avrupa ülkelerinde raşitizm vakalarının dişleri etkilediğini belirterek, "Afrika'da ise durum farklıdır. Zencilerde sağlam diş oranı bir hayli fazladır. Yurdumuzda da diş sağlığı maalesef arzu edilenin çok altında olup, ilkokul çağındaki çocukların yüzde 90'ının ağzında çürük diş bulundurmaktadır" dedi.

Bazı meslek gruplarının dişler üzerinde etkili olduğunu da açıklayan Diş Hekimi Dr. Şemsi Sinangil, "Civa ve civalı bileşiklerle, kurşun, arsenik gibi kimyasal maddelerle uğraşanlar, fırıncılar, çivileri dişleri ile tutan marangoz ve ayakkabıcılar, X ışınlarına devamlı maruz kalan röntgenciler ve radarcılar, nefesli çalgıları dişlerine dayayarak çalmak zorunda olan müzisyenlerde diş rahatsızlıklarına sık rastlanır. İrsiyet, özellikle dişlerin şekilleri üzerinde etkilidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam