Diş Teknisyenlerinin Işi Yükü Yüzde 160 Arttırıldı, Protez 28 Dakikada Yapılacak

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) ‘Diş Protez Teknisyenlerinin Günlük İş Yükü Miktarları’ konulu bir genelge...

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) ‘Diş Protez Teknisyenlerinin Günlük İş Yükü Miktarları’ konulu bir genelge yayınlandı. Genelge ile birlikte diş protez teknisyenlerinin bir günde yapmaları gereken iş sayısını artırıldı. Yapılan düzenlemeyle kamuda bir diş tamiri 4 dakika, diş protezi 28 dakikada yapılacak. 2010 yılında çıkarılan bir önceki genelgeye göre diş teknisyenlerinin iş yükü yüzde 160 arttırıldı.

TKHK Hastane Hizmetleri Başkan Yardımcılığı tarafından yayınlanan 2013/1 sayılı ‘Diş Protez Teknisyenlerinin Günlük İş Miktarları’ başlıklı bir genelge yayınlandı.

Reklam
Reklam

İŞ YÜKÜ YÜZDE 160 ARTIRILDI

Müsteşar Yardımcısı Uzm. Dr. İsmail Demirtaş imzalı genelge ile diş protez teknisyenlerinin günlük iş miktarları yeniden düzenlendi. 2010 yılında yayınlanan bir önceki genelgeye göre diş teknisyenlerinin iş yükleri yüzde 160’lara varan oranlarda arttırıldı. Örneğin diş ilavesi işlemleri tek çene için (alçı dökme, uygun diş seçimi, dişleri sabitleyerek soğuk akril tepimi, akril polimerizasyonu, tesviye ve polisaj) önceden 68 dakikada yapılması istenirken bu süre yeni genelge ile 28 dakikaya çekildi. Bölümlü protez işlemleri tek çene için (ölçü dökümü, alçı kesme makinesinde model düzeltme, base plak hazırlama, mum şablon hazırlanması, modelin arikülatöre bağlanması, diş dizimi, dişeti modelajı, muflaya alma, mum atımı – izolasyonu, akril tepimi, akril polimerizasyonu, mufladan çıkarma temizleme, tesviye ve polisaj) 329 dakikada yapılması istenirken bu süre 102 dakikada yapılması istendi.

Ülke genelindeki 87 Kamu Hastaneleri Birliği’ne gönderilen genelge de diş protez çalışanlarının da iş yükünü arttırdı. 22 iş gününde 33 parça iş yapmak zorunda olan diş protez teknisyenleri yeni genelge ile 22 iş gününde 88 ila 103 parça iş yapmak zorunda olacak.

Reklam
Reklam

Genelgede gelişen teknolojinin birimlerde kullanılmaya başlanması nedeniyle iş yapım sürelerinin kısaldığı belirtilerek böyle bir düzenleme yapıldığı ifade edildi. Yeni düzenlemeyle tek çene tam protez işleminin süresi 372 dakikadan 122 dakikaya, tek çene bölümlü protez işlemi 329 dakikadan 102 dakikaya, immediat protez işlemi 320 dakikadan 102 dakikaya, rebezaj işlemi 204 dakikadan 116 dakikaya, proteze yumuşak astar uygulama 179 dakikadan 77 dakikaya, besleme işlemi 194 dakikadan 77 dakikaya, tamir 95 dakikadan 39 dakikaya, kroşe ilavesi 89 dakikadan 42 dakikaya, diş ilavesi ise 68 dakikadan 28 dakikaya indirildi.

"İŞ YÜKÜNÜN ANORMAL DERECEDE ARTTIRILMASI YANLIŞ"

Genelge ile Diş Protez Teknisyenlerine altından kalkılamaz bir iş yükü yüklendiğini belirten Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Söz konusu genelge ile teknisyenlerin yapmaları gereken iş miktarı yüzde 160 artırıldı. Bu artışın dayandığı gerekçelerin ise gerçeklikle bir alakası yoktur.” dedi. Diş çalışanlarının sağlıklarını riske ederek çalıştıklarını belirten Kahveci, “Bugün diş protez teknisyenleri çalışma ortamlarındaki sorunlar, maruz kaldıkları kimyasallar yüzünden sağlıklarını bile riske ederek hizmet sunmakta. Ortada böyle bir durum varken teknoloji gelişti diyerek çalışanların iş yükünü anormal derecede arttırmak yanlıştır. Teknolojik gelişme ile artışı izah edilemeyecek bu iş yükünün tamamlanması fiilen mümkün değildir. Diş Protez Teknisyeni istihdamı her personel alımında bir elin parmakları ile sınırlı tutulurken çalışanların iş yükünü arttırarak soruna, zulüm yoluyla çare aranması kabul edilemez.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"DİŞ TEKNİSYENLERİNİN İŞ YÜKÜ İMKANSIZ BİR SEVİYEYE ÇEKİLDİ"

Kamuda Çalışan Dişprotez Teknisyenleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayten Solak, 2010 yılında, özellikle Türkiye'de slikozis hastalığının duyulduğu o günlerde diş protez teknisyenlerinde slikozis başlangıcı ve diş protez teknisyeni pnömokonyozu ile karşılaşılması sonucu Meslek Hastalıkları Hastanesi ile taramalar yapıldığını söyledi.

Taramalar sonucunda çalışanların sağlığının korunması yönünde karar alındığını belirten Solak, “Bu bağlamda Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce kurulan komisyon ile üniversiteler, özel laboratuvarlar ve 3 ayrı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde yapılan çalışmalar neticesinde diş protez yapım süreleri tespit edilerek diş protez teknisyenlerinin aylık iş sayısı 22-26 parça tam protez olarak belirtilmişti. Ancak geçtiğimiz günlerde kurumunuzca yayımlanan genelge ile bu çalışmalar yok sayılarak, zaten zor şartlarda çalışan arkadaşlarımızın iş yükü imkânsız bir seviyeye çekilmiştir.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: