Diş temizletme zararlı mıdır?

Yetişkinlerde diş kayıplarının büyük bir çoğunluğu diş etlerinden ve dişleri çevreleyen kemikten kaynaklanır.

Diş eti hastalıkları ince, film tabakası kalınlığında plak denilen bakteri topluluğu ile başlar ve dişlerin yüzeylerine yapışır.
Eğer plak çıkarılmazsa tartar denilen diştaşlarına dönüşür. Plak ve di ştaşlarının yığılması ağzınızda yıkıcı bakterilerin çoğalmasını sağlar ve diş ve dişeti arasında cep denilen boşlukları ve dişeti çekilmelerini oluşturur. Bakteriler dişin çevresindeki kemik yıkımına yol açan enzim salgılarlar.Ve sonunda diş kaybedilir.Dentart Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dt. Betül Yurteri, Mynet okurları için yazdı

Reklam
Reklam

"DİŞ TEMİZLİĞİ DİŞ ETİ HASTALIKLARINA KARŞI SAVAŞ AÇMAK DEMEKTİR"

Diş temizliği diş eti hastalıklarına karşı savaş açmak demektir. Çünkü diş eti hastalıkları ile başa çıkabilmek için plakların, tartarların ve dişeti cebindeki bakterilerin ağız ortamından uzaklaştırılması lazım. Ultrasonic aletlerle ya da el aletleriyle yapılan müdahelelerle bu zararlı oluşumlar çıkarılır. Bu aletler diş minesine asla zarar vermezler çünkü dişhekimlerinin kullanımına yönelik profesyonel aletlerdir. Diş taşlarını temizlerken hava, su ve püskürtülen özel bir temizleme tozundan da faydalanılır. Diş temizliğinin en büyük amacı plakların, tartarların ve hastalıklı bazı dokuların uzaklaştırılmasıdır. Dolayısıyla zararını bırakın oldukça etkin bir tedavi yöntemidir.

"AĞIZ HİJYENİ ŞART"

Daha önceden diş taşları sebebiyle diş etleri çekilmişse ,diş taşlarını temizleyince de doğal olarak diş kökleri açığa çıkar.Kişiler diş taşlarını temizletince köklerinin açığa çıktığını düşünebilirler. Aslında onlar önceden kötü ağız hijyeni ve diş taşları nedeniyle oluşmuş çekilmelerin sonucudur. Yapılan temizlik işleminin bir sonucu değildir. Operasyonla diş eti çekilmeleri yerine getirilemiyorsa dişetlerinin daha fazla çekilmemesi için iyi bir ağız hijyeni şarttır. Diş taşı temizliği çok sık yapılıyorsa ağız hijyeniniz iyi değil anlamına gelir.Ortalama 6 ayda bir gittiğiniz diş hekiminiz sizi bu konuda uyaracaktır. Unutmayın ki ,diş temizliğinden sonra yeniden diştaşı oluşumunu engellemek sizin elinizdedir.Diş hekiminizin gösterdiği şekilde fırçalayarak ve arayüz bakımını yaparak ideal ağız sağlığına kavuşursunuz.

Reklam
Reklam

"FIRÇALAMA ŞEKLİNİZİ DEĞİŞTİRİN"

Dişlerinizi temizlettirdikten sonra hızlı bir şekilde yeniden diş taşı oluştuğunu düşünüyorsanız fırçalama şeklinizi gözden geçirmeniz gereklidir.Temizlenen bir yer yeniden kirleniyorsa iyi bakılmadığı anlamına gelir.Yani etkin fırçalama ve arayüz bakımı dediğimiz diş ipi kullanmıyorsunuz demektir. Ağız sağlığının genel vücut sağlığının bir parçası olduğunu düşünerek diş etlerinizin bakımını ihmal etmeyin ve dişlerinizi mutlaka temizlettirin.