"Dış ticaret hacmi yeterli değildir"

TİFLİS (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Gürcü İş Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Gürcistan ile Türkiye arasında 2003 yılı sonu itibariyle 226 milyon dolar olan dış ticaret hacminin yeterli olmadığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2 günlük Gürcistan ziyaretine devam ediyor. Erdoğan, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile birlikte Sheraton Oteli'nde düzenlenen Türk Gürcü İş Konseyi Toplantısı'na katıldı. Devlet bakanları Beşir Atalay ve Kürşad Tüzmen, bazı milletvekilleri ve 100'den fazla işadamı da toplantıda hazır bulundu. Toplantıda bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, dost ve komşu ülke Gürcistan'da gördükleri misafirperverlikten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başbakan Erdoğan, "Kendimizi evimizde hissetmemizi sağlamışlardır. İki ülke arasında yüzyıllardır mevcut olan birlikteliğin bugünlere taşıdığı anlamlı gelişme, 1992 yılında Gürcistan'ın bağımsızlık mücadelesi sonrasında artarak devam etmiştir. Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkiler, siyasi, ekonomik, askeri ve kültürel yönden büyük önem taşımaktadır. Elbette ki hedefimiz bu dostluk münasebetlerini daha da geliştirmektir" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin ABD ve İngiltere'den sonra Gürcistan'daki ikinci büyük yatırımcı ülke olmayı başardığına işaret eden Erdoğan, "Lakin biz bunu yeterli görmüyoruz. 2003 yılı sonu itibariyle 226 milyon dolar olan dış ticaret hacmi yeterli değildir. Temennimiz bu rakamın en bir milyar dolara ulaşmasıdır. Özellikle belirtmek isterim ki işadamı güven ister, istikrar ister. Güven ve istikrar ortamını bulduğu anda da yatırım bakımından sonuna kadar gider. Gürcistan'ın sağladığı vergi muafiyeti çok önemlidir, yeterli değildir" diye konuştu.

Gürcistan'da yaşanan son siyasi değişiklikler sırasında Türk işadamlarının çok önemli sıkıntılar çektiğini ifade eden Erdoğan, yatırımların karşılığının alınamadığını veya yarım kaldığını kaydetti. Erdoğan, yatırımları devam ettirmek ve sonuçlandırmayı arzuladıklarını dile getirerek, "Yaptığımız görüşmelerde Gürcü muhataplarımızın bu konudaki hassasiyetleri ve sorunların çözümü yönündeki kararlılığı bizleri memnun etmiştir. Bunun için kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Erdoğan, bugün Batum'a Saakaşvili ile gidecek olmasının da engellerin aşılmak istendiği ve bu konudaki kararlılığı göstermekte olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkiler aynı zamanda stratejik açıdan da önem arz etmektedir. Bükü-Tiflis-Ceyhan boru hattı inşasının devamı ve sonuçlandırılması sadece Azerbaycan-Gürcistan ve Türkiye açısından değil, dünya pazarları açısından da önemlidir. Bu proje önümüzdeki yıl sonuna kadar bitecektir. Türkiye, kendi sorumluluk alanında üzerine düşen görevi yapmaktadır. Aynı şekilde diğer ülkelerden de aynı özen ve gayreti beklemektedir."

Gürcistan'ın enerji sıkıntısını aşabilmesi için özellikle doğalgazda kaynağını çeşitlendirmesi gerektiğini belirten Başbakan Erdoğan, "Şahdemir Projesi bu bakımdan çok önemlidir. Gürcistan'ı enerji konusunda rahatlatacaktır. Türkiye bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Enerji Bakanlığımız gerekli çalışmaları yapmaya devam etmektedir. Burada şunun altını çizmek istiyorum; görüştüğümüz bütün konuları çözümünün bir takvime bağlanıp sonuçlandırılması yerinde olacaktır. Futbolda bir terim vardır; orta sahada top çevirmek değil, gol atmak önemlidir. Çünkü orta sahada top çevirenler değil, gol atanlar başarılı oluyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Güney Osetya'da meydana gelen son olayları onaylamalarının da mümkün olmadığını dile getiren Başbakan Erdoğan, "Bu olaylar bölgesel barışa zarar verecektir. Gürcistan'ın toprak bütünlüğü üzerinde halen tartışmalar yapmak yanlıştır. Biz uluslararası camiada bu konuda Gürcistan'a destek vermeye devam edeceğiz" dedi.

Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili de Türkiye'nin dostluğuna çok önem verdiklerini, buradaki Türk işadamlarının sorunlarının çözümünün kefili ve takipçisinin bizzat kendisi olacağını kaydetti.

Erdoğan, "Geçmişte yaşanan sıkıntıların yaşanmasına izin vermeyeceğim. Çok yakında Gürcistan'ın çok daha farklı bir ülke haline geldiğini göreceğiz" diye konuştu.