Dış ticarete "helal ürün" standardı

Dış Ticaret Müsteşarlığı, Malezya tarafından 2004 yılında hazırlanan ve batı ülkelerine doğru yayılan "Helal Ürün" Standardı uygulamasındaki gelişmeleri takip edebilmek ve helal ürün pazarındaki yerini alabilmek için çalışma başlattı. Söz konusu uygulamada, gıda ve gıda dışı ürünler İslam dininin öngördüğü usullere uygun olarak hazırlanıp, tüketiciye iletiliyor.

"MS 1500:2004 Helal Standardı" olarak bilinen uygulamaya göre, gıda ve gıdaların servisinin yapıldığı yerlerin sahip olması gereken özellikler, paketleme, ulaşım, taşıma ve kozmetik, tıbbi cihazlar ve sağlık ürünlerine ilişkin özellikler İslam dininin kurallarına göre hazırlanıyor. Batılı ülkeler de dahil olmak üzere pek çok ülkedeki kuruluşların söz konusu standarda göre belgelendirme talebine karşılık, "helal" sertifikası ürünlerle ilgili standarda uygunluğunun teminatı olarak veriliyor. Verilen Helal Sertifikası, Müslüman toplulukların bulunduğu ülkelerde, söz konusu sertifikaya sahip olmayan ürünlerin sunulmasının önünde engel teşkil ediyor.

Reklam
Reklam

HELAL STANDARDI ÜRÜN PAZARI YILLIK 2.1 TRİLYON

Helal Standardı kapsamına giren gıda ve gıda dışı ürünler dünya pazarının yıllık 2.1 trilyon dolarlık kısmını oluşturuyor. Hazırda 1.6 milyar insanın potansiyel olarak kullanıcısı olacağı düşünülen standart, birçok ülkeye ihracat gerçekleştiren Türk firmalarını da etkisi altına aldı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı, helal ürün pazarındaki yerini alabilmek ve gelişmeleri takip edebilmek için çalışma başlattı. İhraç ürünlerinde helal sertifikasının yokluğu Türkiye menşeli ürünlerin rekabet gücünü azaltıyor. Türkiye'de helal sertifikası veren kuruluş olmamasına karşın yakın gelecekte Türk üreticilerinde helal sertifikası ile ihracat yapması planlanıyor.

ANKA