Dış ticarette hem miktar hem fiyat düştü

Aralık ayında ihracat ve ithalatta birim fiyat ve miktar bazında gerileme yaşandı. Özellikle ithalat miktarındaki daralma yüzde 25.7'ye ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre, Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 9.6, ithalat birim değer endeksi ise yüzde 5.9 oranında azaldı. Anılan dönemde ihracat birim değer endeksleri tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 18.2, balıkçılık sektöründe yüzde 1.2, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 18.1 ve imalat sanayii sektöründe yüzde 9.1 oranında düştü. İthalat birim değer endeksleri Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 0.7, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 3.9 oranında artış, imalat sanayii sektöründe yüzde 7.1 oranında azalış gösterdi.

Reklam
Reklam

Ekim-Aralık 2008 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 4.5 oranında azalırken, ithalat birim değer endeksi yüzde 2.4 oranında arttı. 2008 yılında bir önceki yıla göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 16, ithalat birim değer endeksi ise yüzde 20.7 oranında artış gösterdi.

MİKTAR ENDEKSLERİ GERİLEDİ

Aralık ayında bir önceki yılın ayına göre ihracat miktar endeksi yüzde 12.3, ithalat miktar endeksi ise yüzde 25.7 oranında geriledi. İhracat miktar endeksleri ana sektörler itibariyle anılan dönemde, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 27.4, balıkçılık sektöründe yüzde 105.3 oranında artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 25.1, imalat sanayii sektöründe ise yüzde 13.8 oranında düşüş gösterdi. Aynı dönemde ithalat miktar endeksleri tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 3.3, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 19.1, imalat sanayii sektöründe ise yüzde 27.8 oranında düştü.

Ekim-Aralık 2008 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, ihracat miktar endeksi yüzde 9.7, ithalat miktar endeksi yüzde 22.8 oranında azaldı. 2008 yılında bir önceki yıla göre, ihracat miktar endeksi yüzde 6 oranında artarken, ithalat miktar endeksi yüzde 1.9 oranında azaldı. (ANKA)

Reklam
Reklam