Diş ve dişeti hastalıklarına dikkat

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Hazırladığımız Ağız ve Diş Sağlığı Programı ile toplumumuzda ağız ve diş sağlığı konusunda doğru tutum ve alışkanlıkların oluşturulmasını, eğitici, koruyucu uygulamalarla diş ve diş eti hastalıklarının önlenebilmesini hedefliyoruz" dedi.

Bakan Akdağ yaptığı yazılı açıklamada, diş ve dişeti hastalıklarının alınacak eğitici ve koruyucu tedbirlerle önlenebileceğini belirterek, "Ülkemizde diş ve diş eti hastalıkları, sigara ve tütün kullanımı, yanlış beslenme alışkanlıklarıyla ağız ve diş bakımının düzenli yapılmaması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürmektedir. Toplumumuzun 'düzenli diş hekimi kontrolü' alışkanlığını kazanması ve 'ağız ve diş sağlığı' konusunda bilgilerinin artırılması yönünde çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu. Akdağ, Sağlık Bakanlığı'nca ağız ve diş sağlığıyla ilgili tüm sorunların çözümü ve hizmetlerin kaliteli sunumu amacıyla çalışmaların özenle sürdürüldüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Toplumumuzun 'düzenli diş hekimi kontrolü' alışkanlığını kazanması ve eğitim yoluyla ağız ve diş sağlığı bilgilerinin artırılması yönünde çalışmalar yapıyoruz. Hazırladığımız Ağız ve Diş Sağlığı Programı kapsamında, Türk Diş Hekimleri Birliği ile işbirliği içinde, toplumumuzda ağız ve diş sağlığı konusunda doğru tutum ve alışkanlıkların oluşturulması, eğitici, koruyucu uygulamalarla diş ve diş eti hastalıklarının önlenebilmesini hedefliyoruz. Bebek ve çocuklarda görülen parmak emme, tırnak yeme, uzun süreli biberon ve emzik kullanma gibi alışkanlıklar, çene ve diş bölgesinde şekil bozukluklarına ve önemli problemlere yol açıyor. Ağız ve diş sağlığı konusunda, sağlıklı, bilinçli ve duyarlı bir topluma ulaşılmasında ailelere, öğretmenlere ve basın-yayın kuruluşlarına önemli görevler düşüyor. Çocuklarımıza, 'günde en az 2 kez yapacakları 5 dakikalık bir bakımla' sağlıklı bir ağız yapısına sahip olabileceklerini anlatmalıyız."

Vatandaşları sahte diş hekimlerine karşı da uyaran Bakan Akdağ, toplumun bu konuda duyarlı olması gerektiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Öte yandan diş ve diş eti hastalıkları insan vücudunda enfeksiyon odağı oluşturması nedeniyle diğer doku ve organları da olumsuz etkiliyor. Romatizma, kemik erimesi, diyabet (şeker hastalığı), dolaşım sistemi bozuklukları ve kalp hastalıklarına yol açan diş ve diş eti hastalıkları, kadınlarda erken doğum ve düşük doğum risklerini de beraberinde getiriyor.