Discovery bugün fırlatılıyor

Ankara -AA- Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), bir grup mühendisin güvenlikle ilgili endişelerine rağmen bugün uzaya göndermeye hazırlandığı Discovery uzay mekiği, bu uçuşuyla Avrupa için yoğun bir uzay faaliyetini de başlatıyor.

Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden TSİ 18:38'de fırlatılması öngörülen mekiğin, 400 km uzaklıkta yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) taşıyacağı Avrupa modülü "Harmony", bir diğer Avrupa yapımı laboratuvar Columbus ve diğer ülkelerin laboratuvarları için bağlantı birimi olarak kullanılacak.

Reklam
Reklam

İtalya'da üretilen, UUİ'ye 2001'den bu yana eklenecek ilk yaşam ve çalışma sahası olan Harmony, Discovery'nin 7 kişilik mürettebatı içinde bulunan İtalyan astronot Paolo Nespoli liderliğindeki bir ekip tarafından monte edilecek.

Japonya'nın, gelecek yılın başlarında ilk katını göndereceği 2 katlı bilimsel laboratuvar "Kibo" ile İtalya'nın bu yıl içinde monte edeceği kendi laboratuvarı "Columbus", bu modüle bağlanacak.

UUİ'de 73,6 metre küplük yeni alan sağlayacak 15 tonluk modül, uzay yürüyüşleri sırasında UUİ'ye monte edilecek.

Modül, montajı tamamlandığında, çevresine eklenecek 4 üniteye de ev sahipliği yapacak.

ABD, "Columbus" laboratuvarını uzaya götürme karşılığında İtalya ile "Harmony" modülünün inşası konusunda anlaşmıştı.Ay ve ötesine gitme planları çerçevesinde UUİ'yi astronotların uzun süreli kalışları için kullanmayı amaçlayan NASA ve ortakları, istasyonun inşasını 2010'a dek tamamlamayı planlıyor.