Dışişleri: AB’ye üyelik hedefi stratejik bir tercihimizdir

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye-AB ilişkilerinin temelini oluşturan AB’ye üyelik hedefinin stratejik bir tercih olduğunu, bu yöndeki...

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye-AB ilişkilerinin temelini oluşturan AB’ye üyelik hedefinin stratejik bir tercih olduğunu, bu yöndeki gayretlerin reform süreciyle birlikte kararlılıkla sürdürüleceğini bildirdi.

Bakanlık, Avrupa Parlamentosu (AP)'nun 2011 Türkiye Raporu'nun bugün Brüksel’de gerçekleştirilen AP Genel Kurulu toplantısı sırasında oylanarak kabul edilmesi sonrasında yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "AP Türkiye Raporları ülkemiz ve AB arasındaki ilişkilerin ilerletilmesi bakımından bir araçtır. Bu aracın iyi şekilde kullanılması her zaman arzumuz olmuştur. Bu bakımdan, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2011 Türkiye Raporu da tarafımızdan dikkatle incelenmiştir. Raportör Hollandalı Hristiyan-Demokrat Ria Oomen-Ruijten’in kaleme aldığı raporda 'karşılıklı bağımlılık ve bağlılık', 'Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesi', 'iyi komşuluk ilişkileri geliştirilmesi' ve 'Türkiye-AB arasındaki işbirliğinin ilerletilmesi' başlıkları altında Türkiye’nin son bir yıl içinde AB’ne katılım sürecinde sağladığı ilerleme ve bu süreçte Türkiye tarafından atılması gerektiği düşünülen ilave adımlar AP’nin bakış açısından ortaya konulmuştur." denildi.

Reklam
Reklam

Türkiye-AB ilişkilerinin yaklaşık yarım yüzyıllık bir geçmişi bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Karşılıklı bağımlılık ve bağlılık bunun doğal sonucudur. Ancak bu ilişkinin sağlamakta olduğu faydanın muhafazası karşılıklı gayret gerektirir. 'Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesi'yle yakından bağlantılı '23-Yargı ve Temel Haklar' ve '24-Adalet, Özgürlük, Güvenlik' fasıllarında müzakerelerin diğer birçok müzakere faslıyla birlikte siyasi gerekçelerle bloke edilmiş olması bu bakımdan AB tarafından değerlendirilmelidir. Öte yandan, 'yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesi temelinde 'komşularla sıfır sorun politikası'nı benimsemiş ülkemizin 'iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi'ne atfettiği önem açıktır. Ülkemizin, uluslararası toplum tarafından da yakinen izlenen ve takdirle karşılanan bu konudaki iyi niyetli çabalarının, ancak karşılık bulması halinde sorunların çözümünü sağlayacağı da unutulmamalıdır. 'Türkiye-AB arasındaki işbirliğinin ilerletilmesi', Türkiye ve AB’nin bundan sağlayacağı yararların ötesinde çok geniş bir coğrafya için önemli kazanımlar anlamına gelmektedir. Türkiye bu bilinç ve sorumlulukla hareket etmektedir. AB de bu yaklaşımı benimsediği ölçüde işbirliğimiz daha ileri noktalara taşınabilecektir."

Reklam
Reklam

Türkiye-AB ilişkilerinin temelini oluşturan AB’ye üyelik hedefinin stratejik bir tercih olduğu vurgulanan açıklamada, bu yöndeki gayretlerin, reform süreciyle birlikte kararlılıkla sürdürüleceği kaydedildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: