Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu:

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Danimarka'da mahkemenin Roj Tv kararıyla ilgili olarak, "Bu mahkeme kararından sonra...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Danimarka'da mahkemenin Roj Tv kararıyla ilgili olarak, "Bu mahkeme kararından sonra hepimizin beklentisi, mahkeme kararının uygulamada da Roj TV'nin faaliyetlerinin durdurulması konusunda somut adımlar atılması yönünde' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Sovndal ile Bakanlıktaki makamında görüştü. Görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Türkiye ile Danimarka arasındaki ikili ilişkiler, AB ilişkileri ve bölgesel konuların görüştüklerini belirterek, Danimarka ve Türkiye arasındaki ilişkilerin 250 yıllık olduğunu söyledi. Davutoğlu, Danimarka ile ilk dostluk anlaşmasının 1925 yılında imzaladıklarını kaydederek, 14 Haziran'da Danimarka Başbakanı'nın Türkiye'ye ziyarete geleceğini ifade etti. İlk gündem maddelerinin terör başlığı olduğunu anlatan Davutoğlu, 'Ortak anlayış içinde PKK terör örgütüne karşı vermekte olduğumuz mücadelenin önemli bir ayağı da, terör örgütünün medya bağlantılarıdır. Danimarka hükümeti ile uzun süredir bu konu görüşülmekteydi. Roj Tv'nin terör örgütüyle irtibatı kesinleştikten sonra bu irtibatlarımız yoğunlaşmıştır. Bu mahkeme kararından sonra hepimizin beklentisi, mahkeme kararının uygulamada da Roj TV'nin faaliyetlerinin durdurulması konusunda somut adımlar atılması yönünde' dedi.

Reklam
Reklam

Ekonomik ilişkilerin 1,6 milyar dolar olduğunu belirten Davutoğlu, 538 Danimarka firmasının 3 milyon dolar yatırım yaptıklarını ifade etti. Her iki, ülkenin uluslararası platformlarda birbirine destek vereceğinin altını çizen Davutoğlu, ırkçı tehdit konusunda endişelerini ifade ettiğini anlattı.

Vize konusunu ele aldıklarını söyleyen Davutoğlu, gelinen aşamanın görüşmede paylaştıklarına değinerek, 'Vize muafiyetinin gecikmeden, bir an önce uygulanması için somut adımlar atılmasını, bu konuda güçlü ve somut bir irade görmeyi arzu ediyoruz. Bu önümüzdeki ayda kritik bir aydır. Danimarka dönem başkanlığında biz, on yıllardır bekleyen bu önemli sorunun aşılması için bir öncülük bekliyoruz' ifadelerini kullandı.

Konuk Bakan Sovndal ise, Türkiye'nin ekonomik performansından övgüyle bahsederek, Avrupa'dan bakıldığında Türkiye'ye gıptayla bakıldığını söyledi. İlişkilerin iyi olduğunu belirten Sovndal, 'Türkiye'nin özellikle bu bölgede istikrarı tesis etmeye yönelik çok önemli bir liderlik üstleniyor' şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Vize muafiyeti konusunda bir çözüm çerçevesinde çalışacaklarını söyleyen Sovndal, 12 gün içerisinde bir çözüm üzerinde mutabakata varacaklarını ifade etti. Fasıl açma konusunda ilk adımları atabileceklerini ifade eden Sovndal, komisyonun kendi üzerine düşen görevi yapabileceğini söyledi. Sovndal, anayasa sürecini yakından takip ettiklerini de belirterek, 'Türk halkının sorunları için bazı somut adımların atılması bekliyoruz. Anayasa reform gündeminde cesur davranması bekliyoruz. Türkiye ifade ve basın özgürlüğü konusunda cesur adımlar atmasını bekliyoruz' diye konuştu.

Fasılların açılmasıyla ilgili olarak kısa bir dönem olduğu ve fasılların açılmayacağının kolay yolu olup olmadığı yönündeki soruya Sovndal, 'Fransa'daki seçimler sonrası daha somut adımlar atabiliriz. Nihai müzakereler sonrası kararlar bu sürecin sonunda verilebilir' şeklinde konuştu.

Roj TV kararının neden bu kadar geç kaldığı yönündeki soruya Sovndal, Kopenhag Mahkemesi'nin Roj TV'nin PKK tarafından finanse edildiği kararını verdiğini ifade ederek, 'Bu türden bir televizyon kanalına toleransla yaklaşmamız mümkün değil. Danimarka'da hükümet televizyon kanallarını kapatmıyor. Hükümetlerin böyle bir yetkisi yok. Bu karar Basın Yayın Organları Birliği tarafından veriliyor. Eğer bir terör örgütüyle bağlantınız varsa, basın örgütü olarak faaliyetinizi sürdüremiyorsunuz' ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Suriye'de alıkonulan 2 gazeteciye karşılık bir pazarlık konusu olup olmadığı yönündeki soruya Davutoğlu, '2 gazeteci kardeşimiz için ilk andan itibaren Türkiye'ye dönene kadar bütün imkanlarıyla seferber olmuştur. Ancak dediğiniz tarzda bir pazarlık söz konusu olmamıştır' şeklinde konuştu.

Türkiye'de İran'a giden TIR'lara arama yapılmasının hukuki bir süreç olduğuna değinen Davutoğlu, 'Birleşmiş Milletler yaptırım kararıyla ilgili bir süreçtir. Hukuki bir süreç yürütülmüştür. Hukuki sürecin sonunda gelinen noktada yapılan değerlendirmede, TIR'ların iadesi söz konusu olmuştur. Yoksa bunun gazeteci kardeşlerimizle hiç bir alakası yoktur' diye konuştu.

Füze kalkanı statüsünde değişiklik yapılıp yapılmadığı konusunda Davutoğlu, füze kalkanı tesisinin NATO tesisi olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin imkanları ve Amerika'nın teknik desteği ile tesisin oluşturulduğunu ifade etti. Davutoğlu, 'Şikago gündeme gelmesi Lizbon zirvesi alınmıştı. nihayete teyiden bu zirvede NATO tesisi olarak kayda geçti. Tesiste hem NATO egemenliği vardır, ama içinde değişik ülkelerden çalışanlar olacaktır. Tabii Türkiye toprakları olmasından ötürü koruması Türkiye Cumhuriyeti Devleti hukukuna göre olacaktır. Bizim topraklarımızın her noktasında sadece ve sadece Türk egemenliği söz konusu olur' dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: