Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu:

İZMİR (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye Cumhuriyeti'nin müşfik ve muktedir olmak zorunda olduğunu söyledi.

İZMİR (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye Cumhuriyeti'nin müşfik ve muktedir olmak zorunda olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen 'İzmir Üniversiteleri Platformu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada büyükelçiler konferansı vesilesiyle İzmir'de bulunduğunu, bu konferansın ortak akıl platformu oluşturma, bir yıllık çalışmaları değerlendirme bakımından çok yararlı olduğunu belirtti.

Mardin, Erzurum ve Edirne'nin ardından İzmir'de düzenlenen 'Büyükelçiler Konferansı'nın uluslararası forum niteliğine de dönüştüğünü ifade eden Davutoğlu, toplantının İzmir'in toplantı yeri olarak seçilmesinde sadece EXPO adaylığının değil, tarihte oynadığı eşsiz rol nedeniyle de seçildiğini ifade etti. Davutoğlu, İzmir'i "Ufuk şehir" olarak tanımladığını belirterek Türklerin Anadolu'ya gelişinden 10 yıl sonra 1081'de Çakabey'in İzmir'e gelerek denize açılımı sağladığını da hatırlattı.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin Balkan, Asya, Ortadoğu, Afrika kimliklerinin bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, "Ama onlardan önce, herşeyden önce biz bir Akdeniz devletiyiz. Akdeniz tarihini anlayanlar, İzmir'i anlamak zorundadır. İzmir Asya'nın Akdeniz ve Avrupa'ya doğru ufku açılan bir penceresidir" dedi.

Akdeniz'de önemli değişiklikler olduğunu dile getiren Davutoğlu, bir ihtiyaç anında insani destek vermeyi görev olarak her zaman kabul ettiklerini söyledi.

Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye Cumhuriyeti müşfik ve muktedir olmak zorundadır. Biz Akdeniz'deki dönüşüme sessiz kalamayız. Dönüşümlere sırtımızı dönemeyiz. İzmir'in tarih boyunca güçlü olduğu dönemler göz önünde bulundurulduğunda Akdeniz de güçlü olduğumuz dönemlere denk gelindiği görülecektir. İzmir'in yeniden güçlenmesi için hinterlandının güçlendirilmesi gerekiyor. İpek yolu nereye kadar ulaşıyorsa İzmir'in yayını oraya kadar gereceğiz. EXPO'nun sadece bir turizm fuarı olarak görülmemesi gerekir. Expo 2020 İzmir'e yeni bir misyon getirecek. Kentin ekonomik yapısının güçlendirilmesi gerekiyor."

Reklam
Reklam

Tarih boyunca önemli dönüşüm noktaları olduğunu bunların 'Tanzimat, Cumhuriyet ve Demokratikleşme dönemleri' olarak sıralanabileceğini ifade eden Davutoğlu, şu an için restorasyon döneminin içinde yaşandığını, Türkiye'nin de yeni şekillenen dünyada kendine yeni bir rol çizmekte olduğunu kaydetti. Davutoğlu, "Tarih şimdiye kadar olduğu hızdan daha hızlı akacak, hepimiz bu akışa intibak etmek mecburiyetindeyiz. Dünya büyük bir jeopolitik deprem geçirdi. Biz o dönemde ekonomik, siyasi ve psikolojik olarak hazır değildik. 90'lı yıllarda entegre bir strateji uygulama şansımız olmadı" diye konuştu.

Davutoğlu bugün ise kendi insanına güvenen bir siyasi iktidarın ekonomik bir restorasyonla Türkiye'yi güçlü bir devlet haline getirdiğini belirterek, küresel güç olmak isteyen bir Türkiye'nin mutlaka insan gücüne ağırlık vermesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin yetişmiş insan gücüyle büyük fikri açılımların da merkezi olacağını belirten Davutoğlu şöyle devam etti: "Bütün büyük fikirler kendi içlerinde devinimler yaşayan ülkelerden gelir. Yeni fikirler tarihin laboratuvarı olan bölgelerden çıkacaktır. Bu bölgenin merkezinde ise biz varız."

Reklam
Reklam

Toplantıya İzmir'de bulunan büyükelçiler, İzmir'deki üniversitelerin rektörleri, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir milletvekilleri, akademisyenler ve öğrenci temsilcileri de katıldı.

Muhabir: Senem Yazıcı / Mustafa Yıldırım

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz