Dışişleri Bakanı Davutoğlu Konya’da

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Kerkük, kardeşliğimizin bir sembolü. Orada Araplar, Kürtler, Türkmenler, Hristiyanlar, Sünniler, Şiiler...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Kerkük, kardeşliğimizin bir sembolü. Orada Araplar, Kürtler, Türkmenler, Hristiyanlar, Sünniler, Şiiler bir arada yaşıyor” dedi.

Bakan Davutoğlu, bir otelde düzenlenen kahvaltılı toplantıda Kerkük Vilayet Meclisi üyeleri ve Irak’tan gelen misafirlerle bir araya geldi. Toplantıya Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya milletvekilleri Kerim Özkul, İlhan Yerlikaya, Ayşe Türkmenoğlu, Hüseyin Üzülmez, Cem Zorlu, Gülay Samancı, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Kerkük Vilayet Meclisi Başkanı Hasan Turan, Şii Lider Ayetullah Sistani’nin Basra Temsilcisi Muhammed Al Maliki, Belh Valisi Ata Bey, Basra şehrinden dini liderlerin temsilcileri ile Kerkük heyeti katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Davutoğlu, “Kerkük, kardeşliğimizin bir sembolü. Orada Araplar, Kürtler, Türkmenler, Hristiyanlar, Sünniler, Şiiler bir arada yaşıyor. Vilayet Meclisi’nde görüşmüş olduğumuz zaman, görmek istediğimiz tablo buydu. Çünkü biz insanı insan olduğu için Yaratan’dan dolayı severiz. Aramızdaki etnik ve diğer farklılıklar sadece Cenab-ı Hakk’ın bize lütfettiği güzelliklerdir. 2009’da Basra’ya gittiğimde de gönlümde böyle tarihten gelen esintiyle büyük bir muhabbet hissettim. Öylesine büyük bir muhabbetle karşılandım ki, Basra’da 1100 yıllık ayrılığın hasretini giderdik. Irak, her şehri, her toprağı, toprağın her parçasıyla kardeşlik kokan bir ülkedir. Bölgemizde mezhep ayrılıklarına dair ihtilafları körüklemek isteyenler olabilir. Ama Irak’ın dini liderleri başta Ayetullah Sistani olmak üzere bütün büyük dini liderler, Sünni ve Şii vakıf başkanları olmak üzere, Hristiyan dini liderler bunun önüne geçmek için çok çaba sarf ettiler. İnşallah onların ve sizlerin gayretiyle fitne hiçbir zaman bu toprakta yer bulamayacaktır. Bizim için Basra kardeşliğin şehri, Hasan-ı Basri hazretlerinin şehridir. Bütün büyük evliyaların, Ehli Beyt’in bölgesi olur. Hazreti Mevlana Belh’te doğdu. Bütün İran, Irak coğrafyasını geçip Anadolu’ya gitti. Bütün bu bölgeyi harmanlayarak geldi ve Konya’da yerleşti. Sanki çiçeklerden bal özü toplayan arı gibi bütün buralardan istifade ederek, balını Konya’da verdi. Onun için siz burada sadece bizim için değil, Hz. Mevlana’nın da misafirisiniz ve eminim onun ruhaniyeti bu birlik beraberliği hissediyordur. Ben size Hazreti Mevlana adına da hoş geldiniz diyorum. Kardeşlik ve hoşgörü adına ve tabi 75 milyon kardeşlik adına ve hoşgörü adına tekrar hoş geldiniz diyorum. Bugün inşallah Konya sokaklarına girdiğinizde bazı yerlerinde Kerkük’ün, bazı yerlerde Basra’nın, bazı yerlerinde Bağdat’ın, bazı yerlerinde Necef’in, Kerbela’nın, Musul’un, Belh’in izlerini, kokusunu hissedeceksiniz. Musul, Kerkük hep Konyalılardandır. Belh de bütün Konyalıların kendi beldesi olarak gördüğü bir yerdir. Allah kardeşliğimizi daim eylesin, bu kardeşliğimizi bozmak isteyenlere fırsat vermesin. Hazreti Mevlana’nın yolunun işaretinin yolumuzu aydınlatmasını nasip etsin” dedi.

Reklam
Reklam

Kerkük Vilayet Meclisi Başkanı Hasan Turan ve Belh Valisi Ata Bey, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’na kendilerine verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: