Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Mısır’a Gitti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, patriot füzelerinin Türkiye-Suriye sınırına yerleştirilmesiyle ilgili olarak, “En kısa zamanda bu...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, patriot füzelerinin Türkiye-Suriye sınırına yerleştirilmesiyle ilgili olarak, “En kısa zamanda bu müracaat, yani resmi bir şekilde süreç müracaat anlamında sonlandırılacak. İnşallah bu süreç, istişareler belli bir aşamaya geldiğinde bu müracaat yapılacak. Çok uzun sürmez, onu söyleyeyim” dedi.

Davutoğlu, Mısır ve Gazze ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyerek, Filistin-İsrail ateşkesi ve patriot füzeleri konusunda açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, son bir haftada yoğun temaslar içinde bulunduklarını belirterek, ateşkesin sağlanması konusunda temennilerini belirtti. Davutoğlu, Gazze'nin sürekli bir baskı altında olduğunu söyleyerek, ''Gazze bir insanlık trajedisidir. Uluslararası toplumun bu trajediye kayıtsız kalması, sadece bölgemizin istikrarına, ekonomisine zarar vermez, aynı zamanda insanlık vicdanında büyük yaralar açar. Sürekli çağrıda bulunuyoruz. İsrail saldırılarını bir an önce durması için yapılması gereken her şeyi yapmaya hazırız. Bu çerçevede tarafların ateşkes konusunda son şartlarını karşılıklı dolaylı görüşmelere, tüm taraflarla temaslarımız açıktır'' ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

“TÜRKİYE GAZZE HALKININ YANINDADIR''

Mısır'la çok yakın ilişki içinde olduklarını belirten Davutoğlu, Arap Ligi'nin Dışişleri bakanları ile birlikte Gazze'yi ziyaret edeceklerini aktardı. Davutoğlu, ziyaretin amacının Gazze halkı ile dayanışmanın gösterilmesi olduğunu ifade ederek, ''Hiçbir şekilde kendilerini yalnız hissetmemelidirler. Hem Türkiye 75 milyon bir bütün olarak Gazze halkının yanında olmuştur, hem de tüm bölgedeki gelişmelerle ilgili olarak da bölge halkları Gazze halkının yanındadır'' şeklinde konuştu.

2008'de İsrail saldırılarının Amerika yönetimi üzerinde baskı oluşturma çabası olduğunu hatırlatan Davutoğlu, İsrail'in bugün de aynı yaklaşımı sergilediğini anlattı. Davutoğlu, bugünün şartların 2008 yılındaki şartlardan farklı olduğunun altını çizerek, ''Ortadoğu halkları kendi kaderlerini, kendi geleceklerini tayin etme iradesi gösteriyorlar. Halkına hesap veren ve hesap verme durumunda olan rejimler, bu tür konularda sessiz kalamazlar. Yeni Mısır yönetimi, köklü bir demokrasiye sahip olan Türkiye'nin halkıyla, halkının genel eğilimleri doğrultusunda bu tür saldırlar karşısında sessiz kalamazlar'' dedi.

Reklam
Reklam

“FİLİSTİN SORUNU HEPİMİZ İÇİN BAŞLI BAŞINA BİR İSTİKRARSIZLIK KAYNAĞIDIR''

Gazze'ye yapacakları ziyaretle birinci amaçlarının Gazze halkı ile dayanışma içinde olduklarını göstermek olduğunu ifade eden Davutoğlu, ikinci amaçlarının ise ateşkes müzakerelerini fikir alışverişinde bulunmak olduğunu söyledi. Davutoğlu, ''Filistin meselesi çözülmeden ne Ortadoğu'ya ne de dünyaya barış gelmeyeceğinin anlaşılması gerekir. Filistin sorunu hepimiz için, bölge için, dünya için başlı başına bir istikrarsızlık kaynağıdır'' diye konuştu.

Filistin’e verilen sözlerin yerine getirilmediğine değinen Davutoğlu, ''Artık Filistinlilerin kendi özgür vatanlarında, kendi sınırları içinde başı dik, onurlu bir şekilde yaşamalarının vakti gelmiştir. Gazze halkına da bu iradeleri doğrultusunda her zaman yanlarında olacağımızı mesajını ileteceğiz. Uluslar arası topluma da bu konuda çağrıda bulunacağız'' dedi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Davutoğlu, 'Her türlü temasa açığız' ifadesinin ne anlama geldiğinin sorulması üzerine temas kanallarını açık olduğunu kaydederek, ''Birçok ayakla yürütülen müzakereler bir bütün olarak değerlendirilmiştir. Eğer bir tek Gazzeli kardeşimizin canını bile koruyabileceksek, her türlü çabayı sarf ederiz. Bu anlamda da her taraftan doğrudan ve dolaylı kanalları açık tutmaya kararlıyız'' şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“GAZZE HALKINA HAREKET SERBESTİSİ GETİREN BİR ATEŞKES ÇERÇEVESİ OLUŞMASI LAZIM''

Clinton'ın bölgeye yapacağı ziyaret konusundaki soru üzerine ise Davutoğlu, Clinton ile ateşkes planı çerçevesinde Türkiye'nin yaklaşımını paylaştıklarını söyledi. Davutoğlu, ''Öncelikle şu anda birinci hedef Gazze'de bir ateşkes sağlanması. Ancak bu ateşkesin kalıcı olması için Gazze'ye dönük sınırlamaların, kısıtlamaların kalkması lazım. Tarafların kaygılarını gideren ve Gazze halkına hareket serbestisi getiren bir ateşkes çerçevesi oluşması lazım'' ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilir bir ateşkesin üzerinde çalışıldığını belirten Davutoğlu, ''Ateşkes kurulur, ondan sonra müzakere edilir, ateşkesler yapılır. Bu yöntem üzerine birçok formül geliştirdik. Konuyu taraflarla paylaşıyoruz'' diye konuştu.

Filistin sorununa kalıcı adımların atılması gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, ''Bu kalıcı adımlar çerçevesinde, Filistin'de yaşayabilir ve sürdürülebilir bir devlet yapısını ortaya çıkaracak sınırlar içinde, 1967 sınırları içinde, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti'nin artık yaşaması ve sürdürülebilirliğinin garanti altına alınması şarttır'' ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

PATRİOT FÜZELERİ

Patriot füzeleri ile ilgili olarak Davutoğlu, Türkiye'nin sınırlarında artan çatışmaların getirdiği risklerle ilgili olarak NATO'nun ilgili komitelerinde bir ihtiyati tedbir, ihtimaliyat hesabı olarak çalışmaların yapıldığını ifade ederek, ''Bu çerçevede, Türkiye-Suriye sınırı aynı zamanda NATO sınırı olduğu için, bundan daha doğal bir gelişme de olamaz. Bir NATO üyesi ülkenin sınırlarında bu derece sınır ihlalleri ve ortaya çıkabilecek daha başka riskler varken, balistik füzeler vs. gibi, tabii ki NATO'nun zaten misyonu bu, üye ülkelerin güvenliğini temin etmek. İster en doğuda, güneyde Türkiye olsun, ister en kuzeyde Norveç olsun, fark etmez. Bütün bunlar, bu sınırların güvenliği ortak bir güvenlik şemsiyesi altında ve güvenliğin bölünmezliği ilkesi altında yapılan çalışmalardır. Tabi NATO'nun bu konudaki kapasitelerini Türkiye'ye sağlaması konusunda mutabakat vardır. Özellikle Patriotlar konusunda son dönemde bu çalışmalar yoğunlaşmıştır" şeklinde konuştu.

Patriot konusunda müzakerelerin son aşamaya geldiğini aktaran Davutoğlu, ''En kısa zamanda bu müracaat, yani resmi bir şekilde süreç müracaat anlamında sonlandırılacak. İnşallah bu süreç, istişareler belli bir aşamaya geldiğinde bu müracaat yapılacak. Çok uzun sürmez, onu söyleyeyim. Müracaat yapıldığında zaten kapsamlı bir açıklamayla bunu kamuoyumuzla paylaşacağız. Bu, herhangi bir başka hedefi olmaksızın savunma ağırlıklı bir tedbirdir" dedi.

Reklam
Reklam

Davutoğlu, temel hedeflerinin ülke ve vatandaşların güvenliğini teminat altına almak olduğuna işaret ederek, ''NATO üyeliğimiz de zaten bunun için vardır. Dolayısıyla da, sınır bağlamındaki bu gelişmelere paralel olarak bu adımlar atılacaktır. Atıldığı zaman kamuoyuyla paylaşırız. Sayın Başbakanın da dediği gibi son aşamaya gelmiştir" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: