Dışişleri Bakanı Gül, Afganistan'a gidiyor

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, 11-13 Şubat tarihlerinde Afganistan'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Ziyarete ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, 2001 yılından bu yana Dışişleri Bakanı düzeyinde gerçekleşecek bu ilk ziyaretin pek çok açıdan özel bir önem taşıdığını kaydetti. Türkiye'nin Afganistan'la olan dostluk bağlarının çok eskilere, her iki devletin kuruluşundan önceki dönemlere dayandığını belirten Tan, Türkiye'nin özellikle Atatürk'ün döneminde Afganistan'ın kalkınması ve gelişimi için önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Bu nedenle, Afganistan'la olan yakın bağların Atatürk'ün vasiyeti ve mirası olma anlamı taşıdığını kaydeden Tan, diğer yandan Afganistan'ın, 11 Eylül sonrası global güvenlik arayışları açısından da büyük önem kazandığını aktardı. Türkiye'nin uluslararası camianın faal bir üyesi olarak da Afganistan'daki gelişmelerle yakından ilgilendiğini ifade eden Tan, tarih boyunca Afganistan'ın milli birliği, bütünlüğü ve bağımsızlığından yana olan Türkiye'nin bu ülkenin yeniden yapılandırılması için imzalanan Bonn Anlaşması'yla başlatılan sürece de bugüne kadar aktif katkılar sağladığını hatırlattı.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin Afganistan'ın güvenliği için teşkil edilen Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti'nin (ISAF) komutasını Haziran 2002-Şubat 2003 döneminde ulusal şapka altında üstlendiğini hatırlatan Tan, bu kez NATO'nun sorumluluğuna verilen ISAF'ın komutanlığını ittifak içi düzenlemelere göre Türkiye'nin Şubat-Ağustos 2005 döneminde yeniden üstleneceğini söyledi. Türkiye'nin Afganistan'ın yeniden imarı alanındaki projelere de gerek kamu, gerekse özel sektör aracılığıyla aktif şekilde katılmakta olduğunu belirten Tan, Dışişleri Bakanı Gül'ün Kabil'i ziyaretinin Türkiye'nin tüm bu konularda bugüne kadar attığı adımların bir muhasebesinin yapılması ve gelecekte sürdürülecek çalışmaların yerinde değerlendirilmesi açısından çok önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Gül'ün burada yapacağı temaslardan bahseden Tan, Gül'ün ziyareti sırasında Afganistan Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah, Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve eski Afgan Kralı Zahir Şah ile biraraya geleceğini bildirdi. Tan, Gül ve beraberindeki heyetin 13 Şubat'ta düzenlenecek olan ISAF devir-teslim törenine de katılacağını bildirdi.

Reklam
Reklam