Avusturya'nın başkenti Viyana'da ABD ve Rusya'nın eş başkanlığında düzenlenen "Uluslararası Suriye Destek Grubu" toplantısı yaklaşık 5,5 saat sürdü. Toplantıda alınan kararlar ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov veBirleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura tarafından düzenlenen ortak basın toplantısı ile açıklandı.
20 ülkeden ve 4 uluslararası örgütten toplam 24 temsilcinin katıldığı toplantının yapıldığı salonda Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Çavuşoğlu ve Lavrov arasındaki diyalog, üst düzey bürokratların kullandığı diğer salonda kurulan ekranlara yansıdı. Salonda bulunanların şahit olduğu diyalogda Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin terör örgütü IŞİD'e göz yumduğu iddialarına ilişkin olarak Lavrov'a tepki gösterdi.
Çavuşoğlu'nun, Lavrov'a, "Siz ciddi bir diplomatsınız aramızda en tecrübe isimlerdensiniz, böyle ciddiyetsiz iddialara itimat etmemeniz gerekir. Sayın Cumhurbaşkanımız çok net ifade etti, ben de tekrar edeyim. Türkiye'nin, DEAŞ'a yardım ettiğine ilişkin tek bir deliliniz varsa istifa etmeye hazırım ancak iddialarınızı ispat edemezseniz hayatınızın geri kalanında sizi Antalya'da misafir etmek üzere davet ederim" ifadeleri salonda yankılandı. Lavrov'un ise başını sallayarak söylenenleri onayladığı görüldü.
Lavrov'dan Türkiye'ye çağrı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara'nın Suriye'deki teröristlerin desteklenmesiyle ilgisi olmadığını sadece sözlerle reddetmek yerine BM Güvenlik Konseyi'ne bunu kanıtlaması gerektiğini vurguladı.
Dışişleri Bakanı Lavrov, düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Teröristleri destekleyen ana kanal ortada, bu konuyu uzun süredir konuşuyoruz. Orada sınırın 90 kilometreden uzun bir kısmını bir taraftan IŞİD'in teröristleri kontrol ediyor, diğer taraftan ise Türkiye tarafından kontrol ediliyor. Orada Kürtlerin iki yerleşim yerleri var. Türkiye periyodik olarak Kürtlerin IŞİD'i sınırın bu kısmından çıkarmaya başlaması halinde iki Kürt yerleşim yerinin güçlerinin birleşmesine dayanamayacağını, çünkü bunun kabul edilemez olduğunu söylüyor. Türkiye'nin oluşturduğu ciddi destekleme ağları olduğunu gösteren birçok faktör var. BM Güvenlik Konseyi'ne kısa zaman önce bunları kanıtlayan gerçekleri içeren resmi olmayan belgeyi sunduk. Bizim Türk komşularımız ve BM Güvenlik Konseyi, bunların hepsinin kurgu olduğunu söylediler ve bugün Türk Bakan orada yazan herşeyi reddettiklerini bildirdi. Fakat orada şehirlerin isimleri, bu olaylara karışan kuruluşların isimleri ve diğer tüm gerçekler yazılı. Bu yüzden, sadece reddetmek yerine BM Güvenlik Konseyi'ne bunun neden gerçek olmadığını anlatmaları gerek. Biz kimseden intikam almaya çalışmıyoruz. Biz asıl hedefimize ulaşmak, Suriye krizini barışsal yollardan çözmek istiyoruz."
AA/DHA