Dışişleri, Ortadoğu'dan endişeli

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Lübnan eski Başbakan'ı Refik Hariri'ye düzenlenen suikastin ardından yaşanan gelişmelerin ve Orta Doğu bölgesinin yeni sorunlarla karşı karşıya kalma tehlikesi içine girmesinin endişeyle izlendiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin komşuları Suriye ve Lübnan'la yakın ve iyi ilişkiler içerisinde olduğu belirtilerek, "İki ülkeyle hem kardeş hem dost halklarımız, hem de tüm bölge için yararlı ve yapıcı diyaloğumuz bulunmaktadır" denildi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin, Lübnan'ın bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve birliğine büyük önem verdiğine vurgu yapılan açıklamada, bu çerçevede 1559 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına verilen destek hatırlatıldı.

Lübnan'daki son gelişmeler çerçevesinde bu kararın gecikmeksizin uygulanmasının önemine işaret edilen açıklamada, nisan ayında Lübnan'da parlamento seçimleri yapılmasının planlandığı, bu seçimlerin demokratik ve Lübnanlıların siyasi iradesini hür şekilde kullanmalarını sağlayacak ortamda yapılması gerektiği dile getirildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Seçimlerin demokratik bir şekilde gerçekleştirilmesi yönünde tüm ilgili taraflara önemli görevler düşmektedir. Bölgemizin yeni tırmanmalara ve gerginliklere tahammülü bulunmamaktadır. Bölgede istikrarın korunmasında, gerginlikleri azaltıcı politikalar üretilmesinde ve gerekli adımların atılmasında bölge ülkelerinin büyük çıkarları bulunduğuna inanılmaktadır. Bu bağlamda Suriye birliklerinin Lübnan'dan çekilmesinin bugün başlayacak olması ve Suriye ve Lübnan yetkililerinin çekilmeyi görüşmek üzere Şam'da biraraya gelecek olmalarını memnuniyetle karşılıyoruz."

Reklam
Reklam