Dışişlerinden AB raporuna değerlendirme

Ankara (AA)- Türkiye, AB Komisyonu'nun İlerleme Raporu'nda yer verilen ve olumsuz olarak değerlendirilebilecek hususların, "amacı üzerinde durulması gereken ve çalışmaların odaklanması beklenen alanların tespiti olarak yorumlanması gerektiğini" belirterek, Genişleme Stratejisi'nde, Türkiye'nin üyeliğinin AB açısından arzettiği stratejik öneme yapılan atıfların ise memnuniyet verici olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Komisyon tarafından 1998 yılından beri Türkiye için düzenli olarak hazırlanan İlerleme Raporu'nun 11'incisi ve ileriye yönelik beklentiler içeren Genişleme Strateji belgesinin bugün yayımlandığı hatırlatıldı.

Reklam
Reklam

"Raporda eksiklik veya düzeltilmesi gereken hususlara yer verilmesi esasen Komisyonun ilerleme raporlarıyla ilgili görevlendirmesinin bir parçasıdır"

denilen açıklamada, bu çerçevede mevzuat ve uygulama alanında gözlemlenen eksikliklerin, Türkiye'nin tam üyelik aşamasına kadar hazırlanacak olan raporlarda yer alabileceği kaydedildi.Bakanlık, öte yandan, genişlemenin genel çerçevesini ortaya koyan, İlerleme Raporlarındaki tespitlerden hareketle her bir aday için üyelik sürecinin müteakip aşamasına ilişkin önerilerde bulunulan ve tüm aday ve müzakere eden ülkeler için ortak bir belge halinde yayınlanan Genişleme Stratejisi'nde de mutad olduğu üzere Türkiye'ye yer ayrıldığını hatırlattı.

Genişleme Stratejisi'nde Türkiye ile ilgili yer verilen belli başlı unsurları sıralayan Bakanlık, bu çerçevede daha önce olduğu gibi müzakerelerin hedefinin tam üyelik olduğu, AB'nin taahhütlerine sadık kalması ve Türkiye'nin AGSP misyonlarına yaptığı katkıların vurgulandığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı, Genişleme Stratejisi'nde, "Türkiye'nin üyeliğinin AB açısından arzettiği stratejik öneme yapılan atıfların memnuniyet verici" olduğunu belirterek, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasının temel stratejik hedef olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin AB müktesebatına uyum amacıyla gerek siyasi kriterler, gerek yaşamın her alanını ilgilendiren 33 müzakere faslı çerçevesindeki çalışmalarına kararlılıkla devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, geçen 9 aylık dönem boyunca önemli reformlar gerçekleştirildiği bildirildi. Açıklamada, daha sonra şunlar belirtildi:
"Ülkemiz AB sürecinde yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edecektir. Ancak AB'nin de üzerine düşen görevler vardır. Birliğin, genişleme sürecinde kısa vadeli bir bakış açısıyla değil, temel kuruluş felsefesine, yani barış ve istikrara odaklanarak global bir güç durumuna kavuşabilmek düşüncesiyle hareket etmesi önem taşımaktadır."