Dışişleri'nden bilgilendirme toplantısı

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, ABD'nin Türkiye'ye İncirlik Üssü'nün lojistik amaçlı nakliye merkezi haline getirilmesi yönünde talepte bulunduğunu belirterek, bu talebin ilgili makamlar tarafından değerlendirildiğini bildirdi.

Tan, Dışişleri Bakanlığı'ndan düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını cevapladı. Türkiye'nin şaibeli olduğu kesinleşen seçim sonuçlarını kabullenip kabullenmeyeceğine dair bir soruyu cevaplayan Tan, Türkiye'nin seçimlerden sonra gelişen tabloyu yakından takip ettiğini belirtti. Güvenlik sorunları ve yetersiz katılıma rağmen Iraklılar'ın seçimlere gösterdiği iradenin Türkiye tarafından takdirle karşılandığını kaydeden Tan, seçimlerde usulsüzlükler yapıldığının bir gerçek olduğunu; ancak buna ilişkin itirazların demokratik çerçevede ve ilgili muhataplar tarafından yapılmasının tercih edildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Türkmenler'in, Araplar'ın ve Asuriler'in Irak Bağımsız Seçim Komisyonu'na gerekli itirazlarda bulunduklarını belirten Tan, bu itirazların süratle telafi edilmesinin istendiğini ve Türkiye'nin bu konudaki telkin ve tavsiyelerini gerekli makamlara ilettiğini söyledi. Seçim sonuçlarının gelecek hafta içinde açıklanacağını ifade eden Tan, "Sonuçlar, gerçek temsiliyeti yansıtmayacaktır. Önemli olan seçimlerde yaşanan usulsüzlüklerle seçimlerin kazanıldığının tüm dünya kamuoyuna gösterilmesi ve demokrasinin işletilmesi için gerekli önlemlerin alınmasıdır" dedi. AB'den Türkiye'nin Irak'taki seçimlere ilişkin kaygılarının Irak'ın iç işlerine karışmak anlamına geldiği yönündeki eleştirileri değerlendiren Tan, Irak'ın en yakın komşusu olarak Türkiye'nin buradaki yangının tüm sıcaklığını hissettiğini ve bu konularla ilgilenmesinin de hakkı olduğunu söyledi. Tan, bu durumun Türkiye'nin Irak'ın iç işlerine karışması anlamına gelemeyeceğini kaydetti.

Kerkük'e yönelik Türkiye'nin bir askeri operasyon düzenleyebileceğine yönelik teorilerin hatırlatılması üzerine Tan, Türkiye'nin Irak'ta barış, huzur ve istikrarın peşinde olduğunu ifade etti. Tan, "Biz yakın komşumuzda bir an önce demokratik bir yapının tesisi ve Irak halkının tüm unsurları tarafından kabul edilmiş bir yönetimin iş başına geldiği, kendisi ve komşuları ile barışık bir Irak istiyoruz. Bu konudaki düşüncemiz gayet açıktır. Türkiye'nin Irak'a yönelik başka bir hedefi yoktur" dedi. Türkiye'nin seçimlerden sonra gelişecek tabloya göre hareket tarzının nasıl olacağının sorulması üzerine Tan, "Öncelikle seçimler sonuçlandırılsın, sonra gerekli adımlar atılacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

ABD'NİN LOJİSTİK AMAÇLI NAKLİYE MERKEZİ TALEBİ

Tan, AB Komisyonu ile Türkiye arasında imzalanacak olan 'Uyum Protokolü'nün Şubat sonuna kadar imzalanıp imzalanmayacağına dair bir soruya verdiği cevapta, bu konuda bir tarih verilmesinin doğru olmadığını söyledi. "Türkiye, Uyum Protokolü'nü imzalayacaktır" diyen Tan, Türkiye'nin bu konuda hukuki ve teknik değerlendirmesini sürdürdüğünü, yakında bununla ilgili görüşlerini muhataplarına ileceğini duyurdu.

Tan, ABD'nin İncirlik Üssü'ne ilişkin Türkiye'ye sunduğu taleplere yönelik bir soruya verdiği cevapta, ABD'nin İncirlik'i lojistik amaçlı 'Nakliye Merkezi' haline getirmek yönünde Türkiye'ye talep sunduğunu bildirdi. Bu husus dışında ABD'nin Türkiye'den başka bir isteği bulunmadığını belirten Tan, ABD'nin talebinin İncirlik'i daha kapsamlı bir şekilde kullanmak yönünde olduğunun anlaşıldığını söyledi. Tan, Mısır'ın Ortadoğu barış süreci çerçevesinde İsrail-Filistin sorunun çözümünde arabulucu rol alma konusunda dün yapılan 'Ateşkes Zirvesi'nin Şarm El-Şeyh'te yapılması gerçekleştirmesi ile Türkiye'nin önünü kestiğine yönelik değerlendirmelere de cevap vererek, "Ortadoğu barış süreci konusunda kimseyle yarışmıyoruz" dedi. Tan, Türkiye'nin bu konuda elinden gelen katkıyı yapmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam