Dışişlerinden Büyükşehire 'kafkas' Görevi

Osmanlı coğrafyasında hayata geçirdiği çalışmalarla Türkiye ile Balkanlar arasında köprü görevi gören Büyükşehir Belediyesi, Dışişleri...

Osmanlı coğrafyasında hayata geçirdiği çalışmalarla Türkiye ile Balkanlar arasında köprü görevi gören Büyükşehir Belediyesi, Dışişleri Bakanlığı'nın talebiyle rotayı Kafkaslar'a çeviriyor.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Fatih Ceylan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Bursa'da Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi BUSKİ'deki makamında ziyaret etti. Türkiye'nin dış politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ceylan, ülkelerdeki siyasi ve ekonomik istikrarın dış politika açısından büyük önem taşıdığını kaydetti. Ceylan, 1980'li yıllarda ihracat 1 milyar dolara çıktığı için gazetelerin büyük manşetler attığını hatırlatarak, bugün 350 milyar doları aşan ihracatla Türkiye'nin dış politika açısından elini daha da güçlendirdiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile iki yıl önce gittikleri Azerbaycan ziyaretini anlatan Ceylan, "Azerbaycan'ın Gence şehrinde kentin önde gelenleri ve akademisyenlerle bir toplantı yaptık. Orada ipekböcekçiliği tarih boyunca önemli bir konumdaymış. Özellikle Bursa'nın ismini vererek bu alanda işbirliği yapmak istiyorlar. Ben dönünce gerekli bakanlıklarla yazışmaları yaptım. Ancak her şey Ankara'da olmuyor. Bugüne kadar bir mesafe kat edemedik. Bursa'nın Balkanlar'daki varlığını ve yaptıklarını biliyoruz. Ancak Kafkas coğrafyasını unutmayın. Oraları ata toprakları, aynı dili konuşuyoruz. Bu bölgeye yönelik yapılacak çalışmalarda aktif olarak rol almanızı istiyoruz. Bölgede önemli bir tarım potansiyeli var. İpekböcekçiliği ile başlayan işbirliği belki tarım makinelerinin satışı gibi ekonomik iş birliklerine dönüşebilir" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, özellikle son 8 yıldır Balkan ülkeleriyle ilişkilerde ivmenin yükselmesine yönelik yaptıkları çalışmaları anlattı. Halen Balkanlar'da 17 şantiyelerinin bulunduğunu, sadece Üsküp'te 6 ayrı noktada tarihi ve kültürel miras çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Başkan Altepe, "Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Kosova ve Bosna Hersek'le olan yoğun faaliyetlerimize Arnavutluk'u da ekliyoruz. Biz bu bölgelere gezmek için değil, kalıcı eserler üretmek, iz bırakmak için gidiyoruz. Balkanlar'da yaşayanların Bursa ile mutlaka bir akrabalık bağları var. Bu bölge bizim çok önemli. Ancak eğer ihtiyaç varsa Azerbaycan konusunda da elimizden geleni yaparız. Bizden istenen nedir, o bölgede hangi eksiklikler var, o yönde bir heyeti en kısa zamanda Azerbaycan'a göndeririz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz