Dışişleri'nden Irak'a uyarı

ANKARA (ANKA)- Dışişleri Bakanlığı, Irak Anayasası'nda Kerkük'ün statüsünün belirleneceği, referandumla ilgili olan 140'ıncı maddenin uygulanması konusundaki girişimlerin oldu bittiye getirilmemesi uyarısında bulundu.

Dışişleri Sözcüsü'nin bir soru üzerine yaptığı yazılı açıklamada, Kerkük'ün nihai statüsünün ve diğer ihtilaflı bölgelerin geleceğinin belirlenmesine ilişkin Irak Anayasası'nın 140'ncı maddesinin uygulanmasına ilişkin Irak Bakanlar Kurulu komisyonu tarafından alınan bazı kararların Başbakan Maliki'nin yurt dışında olduğu sırada yürürlüğe konulduğu ifade edildi. Açıklamada, Kerkük'ten ayrılmayı kabul edecek Arap ailelere nakdi tazminat talep formlarının dağıtılmaya başlanacağına dair haberlerin Dışişleri'nin de dikkatini çektiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Irak Anayasası'nın tadilatının ve 140'ıncı maddenin değiştirilmesi, uygulamasının ertelenmesi ve uygulama biçiminin kararlaştırılması gibi konuların Irak Ulusal Meclisi'nin uzlaşı temelinde sonuçlandıracağı konular olduğu belirtilen açıklamada, bu konuların Irak'ın geleceğini yakından ilgilendirdiği vurgulandı. Açıklamada, bu konuların aceleye getirilmesinin, "bazı grupların kendi maksimalist, dar görüşlü yerel gündemlerini dayatarak, oldu bittiler yaratmak suretiyle tek yanlı anlayışla çözülmeye kalkışılmasının", Irak'ın toprak bütünlüğü, siyasal birliği ve iç barışı bakımından son derece olumsuz sonuçlar doğuracağının açık olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Irak'ın selametini ön planda tutan Türkiye'nin haklı ve meşru kaygılarının göz önüne alınması" beklentisi de dile getirildi.

Uluslararası Kriz Grubu Kerkük Raporu, Baker-Hamilton Raporu gibi belgelerin hatırlatıldığı açıklamada, Türkiye'nin bölgesel istikrara ilişkin kaygılarının uluslararası toplulukça paylaşıldığına işaret edildi. Dışişleri Sözcüsünün açıklamasında, "140'ncı maddenin uygulanmasıyla ilgili kararların zorlama ve oldu bittilerle değil, Irak halkının tamamının geleceği ve çıkarları gözetilerek Irak meclisini oluşturan tüm grupların iradesiyle alınması Irak'ın sorunlarının uzlaşı anlayışına uygun biçimde çözümlenmesi gerekmektedir" denildi.

Reklam
Reklam

Açıklamada ayrıca "Irak'ta ortaya çıkacak olumsuzluklar sadece Irak'ı ve Iraklıları değil, komşularını ve bölgemizi de çok yakından ilgilendirmektedir. Türkiye'nin bu konudaki hassasiyeti Irak'ın içişlerine karışmaktan değil, bölge istikrarına ve güvenliğine verdiği önemden kaynaklanmaktadır" ifadeleri yer aldı.