Dışişleri'nden Suriye'deki can kayıpları ile ilgili açıklama

Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de güvenlik güçlerinin kuşatma altında tuttuğu şehirlere ağır silahlarla düzenlediği saldırılar sonucunda can...

Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de güvenlik güçlerinin kuşatma altında tuttuğu şehirlere ağır silahlarla düzenlediği saldırılar sonucunda can kayıplarının tırmandığını, tüm uluslararası toplumun vicdanını sızlatan bir insani kriz ortaya çıktığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Suriye'deki olaylarla ilgili Türkiye’nin öncülüğünde BM İnsan Hakları Konseyi’nin 19. Oturumu’na sunulan “Suriye’deki İnsan Hakları ve İnsani Durum” konulu karar tasarısının dün yapılan oylamada 3’e karşı 37 oyla kabul edildiğine vurgu yapılarak, "Söz konusu karar, Suriye’de giderek kötüleşen insani kriz ve ağır insan hakları ihlalleri karşısında uluslararası toplumun seyirci kalmayacağının açık ve güçlü bir ifadesini teşkil etmektedir. Kararda, ülke genelindeki yaygın insan hakları ihlalleri şiddetle kınanmaktadır. Bu bağlamda, Suriye Yönetimi’nin, yerleşim yerlerine yönelik saldırılarla binlerce kişinin hayatını kaybetmesine ve yerlerinden edilmesine, halkın günlük yaşamını idame ettirmesini zorlaştıran bir insani kriz ortamının oluşmasına sebebiyet veren eylemlerinin kabul edilemez olduğu dile getirilmektedir." denildi.

Reklam
Reklam

Kararda Suriye halkının gıda, tıbbi malzeme, yakıt ve sağlık hizmetlerine erişimde yaşadığı ciddi sıkıntıların derin endişe oluşturduğu belirtilen açıklamada "Halkın temel ihtiyaçlarının karşılanmasını teminen Suriye’ye insani yardım ulaştırılmasının ve sağlık hizmetlerine engelsiz erişim sağlanmasının gerekliliği vurgulanmaktadır. Kararda ayrıca Suriye Yönetimi’ne, sivillere yönelik saldırılarını ve insan hakları ihlallerini bir an evvel durdurması, ayrıca BM ve diğer insani yardım örgütlerine, insani ihtiyaçları yerinde tespit edebilmeleri ve başta kuşatma altındaki şehirlerde yaşayanlar olmak üzere, şiddetten etkilenen tüm sivillere insani yardım ulaştırabilmeleri amacıyla ülkeye engelsiz erişim imkanı sağlaması çağrısında bulunulmaktadır. BM İnsan Hakları Konseyi’nin bu güçlü mesajı ışığında, Suriye Yönetimi, sivil halka karşı uyguladığı mezalim ve şiddeti derhal durdurmalı; insani yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına ve BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos’un Suriye'yi ziyaretine izin vermelidir." denildi.

Reklam
Reklam

Açıklamada Uluslararası toplumun Suriye’deki insani krizi aşmaya yönelik çabalarının BM’nin öncülük ve eş güdümünde yürütülmesini destekleyen Türkiye'nin, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Suriye halkının çektiği sıkıntıların sona erdirilmesi için elinden gelen çabayı sarfedeceği kaydedildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz