DİSK üyeleri, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nı protesto etti

Beyoğlu’nda Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyesi bir grup, Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı'nı protesto...

Beyoğlu’nda Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyesi bir grup, Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı'nı protesto etti. Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanı'na yürüyen grup, yeni yasayla 12 sendikanın toplu iş sözleşmesi yapma hakkını kaybedeceğini savundu.

DİSK üyesi yaklaşık 100 kişilik grup, Galatasaray Lisesi önünde toplandı. Grup, 'Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Grev Lokavt' yasalarının ‘Toplu İş İlişkileri Yasası’ adı altında değiştirilerek bazı sendikaların toplu iş sözleşmesi yapma hakkını kaybedeceğini öne sürdü. ‘Sendikal barajlar kalksın sözleşme hakkımız engellenemez’ , ‘İşçilerin birliği sermayeyi yenecek’ yazılı pankartlar açan eylemciler, İstiklal Caddesi üzerinden Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. Protestocular yürüyüş boyunca ‘Sendika hakkımız engellenemez’ , ‘İşçiyiz haklıyız kazanacağız’ , ‘Direne direne kazanacağız’ , ‘Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek’ , ‘Sendikal barajlar kaldırılsın’ , ‘Biz biz biz, biz biz DİSK’liyiz, bu yasaya geçit vermeyeceğiz’ şeklinde sloganlar attı.

Reklam
Reklam

Taksim Meydanı’na ulaşan grup adına DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu basın açıklaması yaptı. Komisyonlardan geçen yasa tasarısının önümüzdeki günlerde TBMM gündemine geleceğini ifade eden Küçükosmanoğlu, yeni yasal düzenlemelerin, 12 Eylül yasalarının daha gerisinde olduğunu savundu. Tasarının mevcut haliyle yasalaşması halinde 12 sendikanın toplu iş sözleşmesi yapma hakkını kaybedeceğini savunan Küçükosmanoğlu, “Bu hangi hukuk, hangi adalet anlayışında vardır? Kazanılmış hakların korunması genel bir hukuk kuralıdır. Bu kurallara dahi uyulmamaktadır.” dedi.

Basın açıklamasının ardından bir konuşma yapan CHP Milletvekili Süleyman Çelebi ise, “Bu yasada söyle bir yaklaşım var; daha önce yüzde 10 baraj vardı. Şimdi yüzde bire düşürüldü. ‘Ne istiyorsunuz?’ deniliyor. Bu yüzde bir kağıt üzerindedir. İş kolları birleşince, gerçek kayıplar sosyal güvenlik kayıtları ortaya çıktığında bazı iş kollarında yüzde 13’leri, yüzde 14’leri bulan uygulamalar olacak. Bu sendikalara kilit vurma yasasıdır. Adını doğru koysunlar. O nedenle ana muhalefet partisi olarak orada sonuna kadar direneceğiz.” ifadelerini kullandı. Sendikalara seslenen Çelebi, şöyle konuştu: “ Buradan ifade ediyorum. Bütün sendikaları ayrım yapmadan eğer adı sendika ise, eğer adında gerçekten emekten yanayım diyorsa, bir miligram bu sürecin tamamlayıcı unsurları ve işçiden yanındaysalar, bir dakika kalmadan demokratik tepkilerini ve ortak mücadele hattını örmeliler yoksa yarın çok geç kalmış olurlar.”

Reklam
Reklam

DİSK üyeleri, basın açıklamasının ardından lise önünden ayrıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: