Diski Genel Müdürlüğü Su Tesisleri Daire Başkanı Murat Taban:

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü Su Tesisleri Daire Başkanı Murat Taban, kente...

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü Su Tesisleri Daire Başkanı Murat Taban, kente su verilmesinde bir sıkıntı yaşanmaması için bulaşık ve çamaşır makinelerinin saat 22.00'den sonra çalıştırılması gerektiğini söyledi. Taban, park ve bahçelerdeki sulamaların da aynı saatte yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte kentte su tüketimi yüksek seviyelere çıktı. Su tüketimin artması beraberinde suyu, su kaynaklarını ve suyun doğru kullanımını yeniden gündeme getirdi. Konuya ilişkin açıklama yapan DİSKİ Genel Müdürlüğü Su Tesisleri Daire Başkanı Murat Taban, Diyarbakır'da su ihtiyacının yüzde 88'inin Dicle Barajı'ndan geri kalan yüzde 12'sinin ise Gözeli kaynağından karşılandığını söyledi. Suyun Dicle Nehri'nden evlere geliş evrelerini anlatan Taban, "Su, Dicle Barajı'ndan Pompa İstasyonu'na oradan da 32 kilometrelik çelik boru hattıyla yol kat ederek İçme Suyu Arıtma Tesisi'ne geliyor. Arıtma Tesisi'nde suyumuzu önce havalandırma ünitesinde havalandırıyoruz. Ardından filtre ünitesinde filtrelendiriyoruz. Son klorlama yapıldıktan sonra 10 bin tonluk ana su depomuza gönderiyoruz. Daha sonra kentin muhtelif yerlerindeki su depolarına aktararak halkın kullanımına sunuyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Diyarbakır'da en çok karşılaşılan sorunun "Suyumuz neden soğuk?" olduğunu belirten Taban, Dicle Barajı'ndan gelen suyun 3-4 metre yeraltından kilometrelerce yol kat ettiği için bütün ısısını kaybettiğini söyledi. Taban, "Suyumuz 32 kilometre boyunca yerin 3-4 metre altından gelmektedir. Bu da suyumuzun soğuk olmasını sağlamaktadır. Diyarbakır en sıcak günde 10-13 derece su verebiliyoruz. Şu sıcaklık 40 derece olsa dahi en sıcak suyumuz 13 derecedir" şeklinde konuştu.

Taban, Dicle Barajı Pompa İstasyonu ve İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin 24 saat kesintisiz hizmet verdiğini kaydederek, "Sistemimiz vardiya usulü ile teknik elemanlarımız tarafından sürekli kontrol edilmektedir" dedi. Pompa İstasyonu'ndan İçme Suyu Arıtma Tesisi'ne saniyede 3 ton su pompalandığını belirten Taban, günlük su üretimi ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi.

Kış aylarında günlük 110-120 bin ton su üretildiğini, yazın ise bu üretimin ikiye katlanarak günlük 250 ton su üretildiğini açıklayan Taban, "Normal şartlar altında 1 milyon kişi, yaz kış fark etmez, 100 ton su tüketebilir. Ancak kentimizde neredeyse 2 milyon kişi için su üretiyoruz. Yani suyu israf ediyoruz"şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Taban, Diyarbakırlılara çağrıda bulunarak, özellikle çamaşır ve bulaşık makinelerinin saat 17.00-22.00 arasında çalıştırılmasıyla su tüketiminin bir anda arttığını vurgulayarak, "Saat 22.00'den sonra acil olmayan işlerimizin yani bulaşık-çamaşır makinelerimizin çalıştırılması halinde kente su verilmesinde, su akışında bir sorun yaşanmayacaktır" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: