DİSK'ten yetişkin işsizlik ve çocuk uyarısı

ANKARA (ANKA)- DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, resmi rakamlarla Türkiye'de 4 milyon, dünya genelinde ise 200 milyondan fazla çocuk işçi bulunduğunu belirtti.

Çam, "Türkiye'de küçük ölçekli işyerlerinde kayıt dışı çalışan çocuklar da göz önünde bulundurulduğunda, karşımıza bir buz dağı çıkmaktadır. İşini kaybeden yetişkinlerin yerini, maliyet hesaplarına dahil edilmeyen bir işgücü olarak çocuklar aldı" dedi. Çam, "Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, çocuk işçiliğinin, emek sömürüsünün en vahşi biçimi olduğunu kaydetti. Ekonomik eşitsizliklerin, göçlerin ve işsizliğin artması ile giderek yaygınlaşan çocuk işçiliğine karşı Türkiye'de ve dünyada sistemli bir mücadelenin zorunlu olduğunu ifade eden Çam, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Çocuk işçiliği ülkemizin ve dünyanın yaşadığı acil çözüm bekleyen sorunlarından biridir. Bugün resmi rakamlarla ülkemizde 4 milyon, dünya genelinde ise 200 milyondan fazla çocuk işçi bulunmaktadır. Türkiye'de küçük ölçekli işyerlerinde kayıt dışı çalışan çocuklar da göz önünde bulundurulduğunda, karşımıza bir buz dağı çıkmaktadır. Asıl sorun, buzdağının görünmeyen kısmındadır."

İşini kaybeden yetişkinlerin yerini, maliyet hesaplarına dahil edilmeyen bir işgücü olarak çocukların aldığını belirten Çam, "Yoksullaşan ailelerde günlük yaşamı sürdürmek çocukların gelirine bağlı bir hale gelmiştir. Kayıt dışı alanda süren ekonomik etkinlikler, çalışma hukukunun dar kapsamı ve yetersiz denetim, ucuz işgücü olarak kadın ve çocukların bu alanda tüketilmesine neden olmaktadır" dedi.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'in ve ILO'nun da aralarında bulunduğu örgütlerin, temel haklarla ilgili birçok sözleşmesini imzaladığına işaret eden Çam, Türkiye'nin çocuk çalıştırılmasına karşı yükümlülüklerinin, ILO'nun temel sözleşmelerinden olan 138 sayılı İstihdamda Yaşa İlişkin Sözleşme ve 182 sayılı Kötü Şartlardaki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Önlemler Sözleşmesi ile belirlendiğini ifade ederek şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"15 yaşında çocukların gece vardiyasında yanması, 13 yaşında çocukların tarım işçisi olarak günde 2 liralık ücret için ölmesi, birçoklarının sokaklarda gizlenen tehlikelerin kucağında yaşaması hiçbir ahlaki, yasal veya sosyal kriterle açıklanamaz."