Dişlerinizi köpürterek fırçalayın

Özellikle ramazan ayında uzun süreli açlık ve susuzluk nedeniyle artış gösteren ağız kokusu çözümünün diş fırçalama tekniğinde gizli olduğu bildirildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Durmuş, ağız kokusunun mide ve ağız içi kaynaklı olduğunu söyledi.

Ağız içi kaynaklı kokunun diş eti iltihabı, tartar, çürük, 20 yaş dişlerindeki lokal enfeksiyonlar veya sinüs boşluğundaki iltihaplardan kaynaklanabileceğini belirten Durmuş, mide kaynaklı kokuya ise tüketilen yiyecek ve içeceklerin yol açtığını kaydetti.

Durmuş, ağız içi ve mide kaynaklı ağız kokusu belirtileri olmaması durumunda, kokunun düzenli diş fırçalama eksikliğinden veya diş fırçalama tekniğinin yanlışlığından kaynaklanabileceğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Özellikle ramazan ayında gün boyu açlık ve susuzluk nedeniyle ağız kokusu şikayetlerinin arttığını anlatan Prof. Dr. Durmuş, şunları kaydetti:

''Diş fırçalamada belli bir zaman aralığı gözetilmemelidir. İftardan sonra da dişler fırçalanmalıdır. Gün içinde ağız kokusunu en aza indirmek için, dişler tekniğe uygun fırçalanmalı, naneli ve kokulu macunlar tercih edilmeli. Minimum koku için dişin ön ve arka yüzeyi ile üstü en az 10 defa darbeli şekilde fırçalanmalı. Dişler, köpürtülerek fırçalanmalı ancak mide bulantısı olması durumunda arka dişler kuru fırçalanabilir.''

-SAHURDA YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN-

Prof. Dr. Durmuş, ramazan ayında tüketilen yiyecek ve içeceklere daha fazla özen gösterilmesinin ağız kokusunu azaltacağını dile getirerek, ''Gün içinde ağız kokusu yaşanmaması için, sahurda sarımsaklı, baharatlı ve asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı. Bunların yerine nane ve maydanoz gibi yeşillikler tüketilmeli'' diye konuştu.

Sahurda bol gazlı ve şekerli besin tüketiminin de diş eti enfeksiyonunu tetiklediğini, diş çürüklerine yol açtığını dile getiren Durmuş, bu tür besinlerin ramazanda tüketiminin en aza düşürülmesi gerektiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Ramazanda yapılan bir yanlışlığa da dikkati çeken Durmuş, ''Sahurda çaydan sonra soğuk su içilmesi, dişlerde mikro çatlaklara neden oluyor'' dedi.

Dişleri fırçaladıktan sonra mentollü gargaranın da ağız kokusuna faydalı olabileceğini ifade eden Durmuş, gün içinde su tüketiminin azalmasından dolayı ağızda kuruluğun arttığını, önlem olarak ağzın suyla çalkalanabileceğini sözlerine ekledi.