Divriği'deki "soğuk Mağara" Keşfedilmeyi Bekliyor

Divriği Kalesi'nin bulunduğu tepenin yamacındaki "soğuk mağara" keşfedilmeyi bekliyor.

Divriği Kalesi'nin bulunduğu tepenin yamacındaki "soğuk mağara" keşfedilmeyi bekliyor.

Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Divriği Kalesi'nin turizme kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Kaymakamlık ve devlet yetkililerinin gerekli desteği verdiğini ifade etti.

Kalede son yıllarda arkeolojik kazı çalışmaları yapıldığını hatırlatan Gök, kalenin yanı sıra bölgedeki mağaranın da turizme kazandırılmasını istediklerini belirterek, bu konuda destek beklediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Kalenin Çaltı Çayı'na bakan bölümünde yer alan ve "soğuk mağara" olarak adlandırılan mağaranın, mutlaka yer altından kazılmış bir tünel çıkışı olması gerektiğini anlatan Gök, yöredeki büyüklerin, bu tünelin kaleye yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Uluzar ve 3 kilometre ilerideki Güllübağ mevkilerine kadar uzandığını anlattığını aktardı.

Hakan Gök, "Burada bir giriş kapısı var, bir de Şah kapısı yani kralın kapısı var. Farz edin ki burası düşmanla çevrildi, bu kadar insan suyunu nereden alacak ve nereden taşıyacak- Tabi biz bunu araştırdık, 'soğuk mağara' denilen yerden tünel kazarak ikinci bir şehir yapmışlar. Ama ne tesadüftür ki biz kendi imkanlarımızla mağaranın önüne düşen kayayı kaldırıp içine giremedik" diye konuştu.

Gerekli destek verilmesi halinde mağaranın girişindeki bu kayayı uzman ekiplerin yardımıyla etrafına zarar vermeden kaldırmayı planladıklarını belirten Gök, kayanın kaldırılmasının ardından mağarada araştırma yapılabileceğini söyledi.

Belediye Başkanı Gök, bu konuda AKUT'a, mağaracılıkla ilgilenen bütün dernek ve kulüplere yazı yazacaklarını ifade ederek, "Tüm devlet yetkililerimizden özellikle mağaracılıkla ilgilenen üniversitelerden destek istiyoruz. Biz onların masrafını karşılamaya hazırız. Gelsinler bize yardımcı olsunlar. Tarihi eser olduğu için biz o taşı kaldıramıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

-Mağaraya giren vatandaşların anlatımları-

Kalealtı Mahallesi'nde yaşayan Ahmet Yedikardeş (80) ise "soğuk mağaranın" Güllübağ Mahallesi ve Uluzar mevkisine kadar yer altı geçişinin bulunduğundan emin olduklarını ifade ederek, "Burada bir dönem Ermeni vatandaşların yaşadığını büyüklerimizden duyduk. Ama öncesinde burası sığınak olarak kullanılmış" dedi.

Soğuk mağaranın giriş kapısı olduğunu ve mağaraya bir kez girdiğini ifade eden Yedikardeş, "O zaman girdiğimde ancak 15 metre gidebildim. Korktum. Çünkü gaz lambası rüzgardan ve ortamdan sönüyor. Buraya girilebilmesi için uzun kablolarla elektrikli lambalar döşenmesi lazım" diye konuştu.

İhsan Söylemez (42) ise kendisinin avcı olduğunu, küçüklüğünün kalenin etrafında geçtiğini belirterek, "Böyle yerlere çok meraklıyım. Bu mağaranın içerisinden girilerek keşfedilirse Divriği'de turizm patlaması olur. Arkadaşımla 1980'li yıllarda mağaraya girdik ve 300-400 metre ilerledik. 4 tane kemer kapıyla karşılaştık. Korkunca geri döndük. Geçtiğimiz yıllarda ise mağaranın girişine kaya düştü ve giriş kapandı" dedi.

Reklam
Reklam

Söylemez, "Buranın uzmanlar eşliğinde araştırılması lazım. Eğer ki yer altında bir şehir olduğu veya bir yol olduğu ortaya çıkarsa bu Divriği açısından mükemmel olur" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: