Diyabet Hastaları Ve Oruç

Kilis Halk Sağlığı Müdürlüğü Uzmanı Dr. Pınar Döner, Devlet Hastanesi Konferans salonunda sağlık çalışanlarına ve...

Kilis Halk Sağlığı Müdürlüğü Uzmanı Dr. Pınar Döner, Devlet Hastanesi Konferans salonunda sağlık çalışanlarına ve diyabet hastalarına Şeker hastalığı ve oruç konulu seminer verdi.

Dr. Pınar Döner, seminde yaptığı konuşmada, Diyabet, insülin eksikliği ya da insülin etkisindeki defektler nedeniyle organizmanın karbonhidrat, yağ ve proteinlerden yeterince yararlanamadığı, sürekli tıbbi bakım gerektiren, kronik bir metabolizma hastalığı olduğunu belirtti.

Dr. Pınar Döner, “ Ramazan döneminde hastaların, ilaç alımlarının düzenlemesini de hekimleriyle birlikte yapması gerekmekteir.Oruçluyken şeker değerlerinin 60'ın altına düşmesi ve 300'ün üzerine çıkması halinde mevcut durumun tekrar gözden geçirilmesi gerekir.Ramazan ayı süresince beslenme alışkanlıklarımızdaki önemli değişiklikler düzenli giden şeker ve tansiyon değerlerinde bozulmalara yol açabilir. Ramazan'da oruç tutan diyabet hastalarının, hekimlerinin yakın takibinde olması çok önemlidir. Oruç tutmak isteyen diyabet hastalarının mevcut sağlık durumlarının risk değerlendirilmesinin yapılması önerilir. Ramazan ayında doktorunuzla görüştükten sonra oruç tutmaya karar verdiyseniz, kan şekerinizin düştüğü durumları bilmeniz oruç tutarken bunları yaşadığınızda hemen kan şekeri ölçümünüzü yapıp gerekli önlemleri almanız açısından önemlidir.”

Reklam
Reklam

Ramazan öncesi de iyi bir kan şekeri düzenine sahip olunması gerektiğini belirten Dr. Pınar Döner, Ramazan ayında oruç tutacak vatandaşların alacağı tedbirleri şöyle sıraladı; “Ramazan öncesi kontrol ve ilaç dozlarının düzenlenmesi amaçlı doktora başvurmak. İlaçların kullanılma zamanlarını doktora danışarak ramazan ayındaki öğünlere göre ayarlamak. Daha sıkı kan şekeri takibi yapmak.Doğru şekilde beslenmek için profesyonel yardım almak.Acil durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak. İstenmeyen bu gibi olaylar ile karşılaşmamak için sağlıklı kişiler bile ramazan ayında iftar ile sahur arasına bir öğün ekleyerek düzenli olarak üç öğün almaları gereklidir. Oruç çorba gibi sıvı gıdalar ile açılıp hafif kahvaltılıklar yendikten sonra ana öğüne geçilmeli, öğünlerde aşırı kalori alımından kaçınılmalıdır. Sahur öğününün atlanması veya öğünlerde aşırı kalorili beslenme birtakım sağlık sorunların yaşanmasına neden olabilir. Özellikle yaz aylarında yeterli sıvı alımı mutlaka sağlanmalıdır. Orta ve ağır egzersizlerden özellikle gün sonu saatlerde ve yaz aylarında kaçınmak gereklidir. “

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: