Diyabet hastalarına egzersiz önerisi

Hacettepe ve Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Baysal, diyabet hastalarının haftada 3-4 gün düzenli olarak egzersiz yapması gerektiğini söyledi. Türkiye Diyabet Cemiyeti Samsun Şubesi tarafından Gazi Sahnesi'nde, "Diyabette Sağlıklı Beslenme ve Yaşam Kalitesi" konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Baysal, diyabetli hastalar için egzersizin son derece faydalı olduğuna dikkat çekti.

Haftada bir kez düzenli olarak egzersiz yapıldığında diyabet gelişim hızının yüzde 30-40 oranında azaldığını hatırlatan Prof. Dr. Ayşe Baysal, "Diyabet hastalarında kalp riski var. Spor yapmanın kalp hastalığı riskini azaltıcı etkisi var. Bunun yanında tansiyonu düşürüyor, kan basıncını düzenliyor, kolesterol ve yağların normal düzeye inmesini sağlıyor. Ayrıca kilo kaybına yol açıyor. Diyabetli hastalarda kas zayıflığı var. Dolayısıyla egzersiz yaparak kas gücü artıyor. Kas gücü artarsa hastanın düşme riski azalır. Düşmeyen hastanın da yaralanması ve bir yerlerinde kırık oluşma riski azalır. Egzersizin böyle faydaları söz konusu" dedi.

Reklam
Reklam

Diyabet hastasının egzersize başlamadan önce bir hekime danışması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Baysal, "Diyabet bir çok organı etkileyen bir hastalık. En önemlisi kalp hastalığı. Egzersiz yapma açısından en önemli olan ayaktaki yaralar. Diyabet ayakta kapanmayan yaralar açabiliyor. Hastanın kapanmayan yarası varsa egzersiz yapma riski olabilir. Egzersiz programı buna göre belirlenmeli. Bundan dolayı hekim görünün olmasında fayda var" diye konuştu.

Diyabet hastalığının ellerde ve ayaklarda uyuşukluk yaptığını hatırlatan Prof. Dr. Baysal, "Dolayısıyla ellerde ve ayaklarda hissizlik olan hasta egzersiz yaparken çok kolay yaralanabilir. Özellikle ayak yaraları ortaya çıkabilir. Egzersiz sırasında tansiyon yükselmeleri ve düşmeleri, çarpıntılar gibi problemler ile karşılaşılabilir" şeklinde konuştu.

Hastaların egzersize başlamadan önce egzersiz stres testinden geçmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Ayşe Baysal, "Kafamıza göre egzersiz yapmamalıyız. Diyabet hastalarına göre bir egzersiz programı belirlenmesi gerekiyor. Egzersizden önce ve sonra ayaklarda su toplanması, kızarma ve yaralanma olup olmadığına bakılmalı. Egzersiz sırasında sıvı alımı çok önemli. Çünkü egzersiz sırasında su kaybı olabilir. Su kaybı kan şekerinde yükselmeye ve kalp hastalığı riskinde artışa yol açabilir. Egzersiz yaparken susamayı beklemeyin ve her 20 dakikada bir düzenli olarak su alın. Diyabetli hastalar için egzersiz yapılması bir risk taşımaz. Ancak bazı riskleri olabilir. Sonuçta diyabetli hastalar için egzersiz faydalı" dedi.

Reklam
Reklam

Egzersizden faydalanılması için düzenli olarak yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Ayşe Baysal, şöyle devam etti:

"Egzersize yavaş yavaş ısınarak başlanmalı, bırakırken de birden değil, soğuyarak bırakılmalı. Tansiyonlar hiç bir zaman 200'ün üzerine çıkmamalı. Egzersiz haftada 3-4 gün yapılmalı ve her egzersiz 20 ila 40 dakika sürmeli. 15 günde bir yapılan egzersizin bir faydası olmaz. Egzersizden faydalanmanız için mutlaka düzenli yapmanız gerekir. Hastanın performansına göre yüzme, yürüme, bisiklet, koşma ve aerobik dans gibi egzersizler yapılabilir. Bunlardan yürüyüşü hastalarımıza öneriyoruz. Kas gücünü geliştiren ağırlık egzersizler de yapılabilir. Egzersiz haftada 3-4 gün düzenli olarak yapılmalı. Egzersizde tansiyon ve nabza dikkat edilmeli. Saat 15.00 ile 18.00 arası yapılan egzersizler riskli. Egzersiz sabah kahvaltısından 2 saat sonra yapılmalı. Aşırı sıcak ve soğuk ortamlarda egzersiz yapılmamalı. Egzersiz yaparken uygun ayakkabı giyilmesi çok önemli"

SAMSUN (İHA) -

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: