Zonguldak Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği ve Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliğiyle, “Diyabet Hastalığında Gelişmeler” konulu seminer düzenlendi.
Seminere, Zonguldak Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar kanser Diyabet Birim Sorumlusu Esin İlhan, Türk Kızılay Derneği Zonguldak Şubesi Kadın Kolları Başkanı Arife Dereli, diyabet hastaları, dernek üyeleri ve davetliler katıldı.
Seminerde açılış konuşmasını yapan Zonguldak Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, dernek çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Ardından, katkılarından ve desteklerinden dolayı Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Bayraktaroğlu’na, Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur’a, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Kanser Diyabet Birim Sorumlusu Esin İlhan’a, Zonguldak Toplum Sağlığı Merkezi Dr. Hatice Çelik’e, Zonguldak Toplum Sağlığı Merkezi Hemşiresi Gürsel Yılmaz’a ve Hemşire Yadigar Tülübaş’a plaket verildi.
Daha sonra seminere konuşmacı olarak katılan BEÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Bayraktaroğlu “Diyabet (Şeker) Hastalığında Gelişmeler” konusunda seminere katılanlara bilgi verdi.
Bayraktaroğlu, “Diyabet Hastalığı, kan şekerini kontrol eden insulinin yokluğu ya da yetersiz etkisi nedeniyle kanda şeker düzeyinin kontrol edilmemesidir. Kan şekerini kontrol edemeyince yüksek seyreden kan şekeri ile büyük damarlar, küçük damarlar, organlarda hasarlar ortaya çıkar, göz, kalp, böbrek, sinir sistemi ve diğer organlarda. TURDEP-1’den itibaren geçen 12 yıllık süreçte, erişkin nüfusumuzun yaş ortalaması 4 yıl artmıştır. Ortalama kadın ve erkek boyu 1’er santimetre artmış, kadınlarda kilo 6 kilogram, bel çevresi 6 santimetre, kalça çevresi 7 santimetre, erkeklerde ise, kilo 8 kilogram, bel çevresi 7 santimetre, kalça çevresi ise 2 santimetre artmıştır. TURDEP-2’ye göre Türk erişkin toplumunda diyabet sıklığının yüzde 13,7’ye ulaştığı görülmüştür. Türkiye’de diyabet 12 yılda, diyabet sıklığı yüzde 90, obezite ise yüzde 44 artmıştır. Diyabet hastalığı önemli bir hastalıktır” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz