Diyabet Hastası Sayısı 366 Milyona Ulaştı

Hızlı sosyal ve kültürel değişimler, nüfusun yaşlanması, kentleşme oranındaki artış, fiziksel aktivitelerde azalma, sağlıksız yaşam...

Hızlı sosyal ve kültürel değişimler, nüfusun yaşlanması, kentleşme oranındaki artış, fiziksel aktivitelerde azalma, sağlıksız yaşam tarzı ve davranış biçimlerindeki değişiklik gibi nedenlerden ortaya çıkan diyabetli hasta sayısı her geçen gün artıyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun verilerine göre 2011 yılında dünyada 366 milyon diyabetli hasta, 183 milyon da tanı konulmamış hasta tespit edildi. Her on saniyede üç kişide diyabet gelişirken, diyabet ve diyabete bağlı diğer sağlık sorunları yüzünden her yıl 4,6 milyon insan hayatını kaybetmekte. Türkiye'de ise yaklaşık 7 milyon kişinin diyabet ve komplikasyonlarından etkilendiği biliniyor.

Reklam
Reklam

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun işbirliğiyle düzenlenen 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nün bu yıl ki sloganı 'Diyabetten Geleceğinizi Koruyun' olarak belirlendi. Uluslararası Diyabet Fonu yetkilileri, diyabet tanısını erken koymak ve tedavisine erken başlamanın, daha sonra gelişecek sağlık problemlerini önlediğini vurguladı. Bu sebeple tuvalete sık çıkma, ağız kuruluğu, aşırı su içme, kilo kaybetme, halsizlik ve çabuk yorulma gibi şikâyetleri olanların diyabet hastalığı için aile hekimine başvurması gerekiyor.

Yaşam boyu süren ciddi bir metabolizma bozukluğu olan diyabet, kontrol altına alınmadığı takdirde körlüğe, kalp ve damar hastalıklarına, felce, böbrek yetmezliğine ve sinir sisteminde tahribata yol açıyor. Gebelik sürecinde kontrol altına alınamayan diyabet ise doğumsal bozuklukların görülme riskini artırıyor. Diyabet hastalığının erken tanı ve tedavisinin sağlanması, ilgili risk faktörleri konusunda halkın bilinçlendirilmesi, diyabete bağlı diğer sağlık sorunları sıklığının için Dünya Sağlık Örgütü'nin programı uygulamaya konuldu. Bu program çevresinde diyabet hastalığının önlenmesi ve kontrolüne yönelik korunma ve tedavi yöntemlerinden eğitim ve rehabilitasyona, evde bakım hizmetlerinden sektörler arası işbirliğini kadar çok kapsamlı bir çalışma yürütülüyor.

Reklam
Reklam

Sağlıklı ve diyabet riski taşıyan bireylerin diyabetin önlenmesi konusunda eğitilmesi ve farkındalığın artırılması amacıyla 14 Kasım 2012 Dünya Diyabet Günü’nde Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda bir çadır kurularak, diyabet hastalığı hakkında broşür dağıtılacak. İsteyen vatandaşlara diyabet hemşireleri tarafından parmaktan kan şekeri ölçümü yapılacak. Kan şekeri 200 mg/dl üzerinde çıkanların aile hekimlerine yönlendirilmesi sağlanacak. Aynı etkinlik Ankara'daki alışveriş merkezlerine kurulan stantlarda da gerçekleştirilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: