Diyabet, Kalıcı Görme Kaybı Nedeni

Elazığ Medical Park Hastanesi göz hastalıkları uzmanı Dr. M. Sait Günerigök, diyabetin kalıcı görme kaybına...

Elazığ Medical Park Hastanesi göz hastalıkları uzmanı Dr. M. Sait Günerigök, diyabetin kalıcı görme kaybına neden olduğunu söyledi.

Elazığ Medical Park Hastanesi'ndeki odasında açıklamalarda bulunan Dr. Günerigök, toplumda diyabetin görülme oranının yüzde 10-12 arasında değiştiğini belirterek, bu oranın çok sık görülen bir hastalık anlamına geldiğini kaydetti. Bu hastaların ileride başlarına gelebilecekleri konusunda çok fazla bilgilendirilmediği için, hastalığı basite aldıklarını kaydeden Dr. Günerigök, hastaların tedaviyi başlangıçta reddettiğini ifade etti. Dr. Günerigök, "Kalıcı görme kaybı ile karşılaştığımız hastaların büyük bir kısmı özellikle bizim bölgemizde diyabetten kaynaklanıyor. Bunların tedavisinde de çok ciddi sorunlar yaşamaktayız. Hastalığı başlangıçta diyetle ilaçla kontrol altına almak çok rahatken ve hastalar da uzun yıllar sorun oluşmadan tedavi etmek koruyucu hekimlik açısından kolayken, hastada bir problem oluştuktan sonra gözünde kanama oluştuktan sonra tedavi etmek oldukça zor oluyor. Şekeri kontrol altına almak içinse yapacağımız şey şu hayatımızdaki her şeyi tadacaksınız. Şeker hastası hiçbir şeyi doyumluk yemeyecek tadacak. Tatlı da yiyebilir ekmek de yiyebilir ama tadımlık. Ekmek ve pirinç pilavı tadımlık yiyebilirsiniz. Şeker hastalarına yediklerinden dolayı ileride başına neler getirebileceği anlatılmıyor. Anlatılmadığı için hastaya şekerin var denip ilaçları yazılıyor gönderiliyor. Ben hastayı on yıl sonra gözünde kanamayla görüyorum. Çevrenizde şeker hastası olan akrabalarınız varsa, hastaya mutlaka ama mutlaka ileride başına gelebilecekleri konusunda mutlaka bir hekime başvurması gerektiğini hatırlatın. Göz muayenesinden daha çok şekeri kontrol altına almamız gerekiyor. Şekeri kontrol altına almayıp yılda bir kez muayeneye geliyorsak, bu da yetersiz. Bizim amacımız hastanın kör olmaması hastanın gözünde kanama olmaması. Hastanın sağlıklı yaşaması. Bunu için de en önemlisi diyabetin regülasyonu bunun için ilaçlarımızı düzenli kullanacağız, diyetimizi yapacağız. Gözümüzde yılda bir kere hiçbir şikayetimiz olmasa bile göz doktoruna kontrolümüzü yaptıracağız" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: