Diyabet, Sindirim Sistemini Bozuyor

Sindirim sistemi dengesini bozarak birçok hastalığa yol açan şeker hastalığı, dişlerden başlayarak tüm mide ve...

Sindirim sistemi dengesini bozarak birçok hastalığa yol açan şeker hastalığı, dişlerden başlayarak tüm mide ve bağırsak sistemini olumsuz etkiliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Serdar Akça, kan şekerindeki dengesizlik nedeniyle oluşan diyabetin kontrol altına alınmasının sindirim sistemi hastalıklarından korunmasında önemli olduğunu belirtti.

Mide ve bağırsak hastalıklarının ortaya çıkmasında diyabetin rolünün büyük olduğunu kaydeden Akça, "Şeker hastalığı, sindirim sistemine zarar vererek çeşitli rahatsızlıkları tetiklemektedir. Diyabet, sistemik bir hastalıktır. Vücutta tüm organ ve sistemleri etkileyebildiği gibi mide ve bağırsak sistemini de ilgilendirir. Dişler, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, hatta pankreas ve rektuma kadar tüm sindirim sistemi boyunca şeker hastalığına bağlı etkiler görülebilir." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sindirim sisteminin hücre içi yollar, hücresel düzeyde hormon ve elektriksel uyarıları kullanan mekanizmalardan oluştuğunu belirten Akça, bunların da diğer organ ve sistemlerle uyumlu bir şekilde çalıştığını ifade etti. Söz konusu uyumun bozulmasına yol açan, mide sorunlarının ortaya çıkmasını kolaylaştıran ve hastalıkları tetiklediği bilinen birçok faktör bulunduğunu açıklayan Akça şunları söyledi: "Bunlar; insan vücudunda mekanik ve fizyolojik etkileri olan ‘helicobakter pylori’ adı verilen bir bakteri, sigara ve alkol tüketimi ile bazı ilaçlar. Dengesiz ve sağlıksız beslenme, gıdaları az çiğneme, uzun süre aç kalma, mideyi fazla doldurma, uykusuzluk, yorgunluk ve hijyene yeterince dikkat etmemenin de, mide üzerinde olumsuz etkileri bulunuyor. Mide hastalıklarında genetik faktörlerin rolü de büyük önem taşır."

Şeker kontrolünde diyet ve egzersizin, diyabet hastaları için önemli olduğunu hatırlatan Akça, hastalıktan korunma yollarını şöyle sıraladı: "Ancak hastalıkta ilaç kullanımının da önemli bir yeri vardır. Gerektiğinde ilaç kullanımı ile en yüksek şeker değerlerinin bile normal seviyelere indirebilir. İnsülin de kullanılabilir ancak insülin tek başına yeterli olmayabilir. Şeker ancak farklı mekanizmalı tedavilerle birlikte, egzersiz ve doğru bir diyet ile kontrol altına alınabilir. Şeker kontrol altında olduğu halde sindirim sistemi şikâyetleri varsa mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurulmalıdır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: