Diyabetik ve obez kişilerde şeker yerine tatlandırıcı kullanımının tercih edildiğini vurgulayan Değirmenci, "İki grup tatlandırıcı vardır. Birinci grup, şeker gibi kalori veren ve kan şekeri düzeyini yükselten gruptur. Diğer bir grup tatlandırıcıların ise kalorisi yoktur" dedi. Tatlandırıcı ve diyabetik ürünlerin de belirli oranda kalori içerdiğini açıklayan Değirmenci, bu ürünlerin kalori hesabı yapılarak tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Tatlandırıcıların şeker hastaları dışında, kilo vermek isteyen kişiler arasında da yaygın olarak kullanıldığını ifade eden Değirmenci, "Tatlandırıcılar arasında enerji vermeyen aspartam grubu olanlar tercih edilmeli. Tatlandırıcılar ısıyla direkt temas ettirilmemeli" diye konuştu.
Aspartamın herhangi bir yan etkisi bulunmadığını kaydeden Değirmenci, "Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan deney sonuçları kesin olmamakla birlikte sakarinin mesane kanserine yol açtığı yönünde bulgular ortaya konmuştur. Ancak aspartam için herhangi bir yan etki bulunmamaktadır" şeklinde konuştu.
Özellikle çok çay ve kahve tüketen kişiler arasında tatlandırıcıların yoğun olarak kullanıldığına işaret eden Değirmenci, çocuklar, hamileler ve süt veren annelerin bu maddeleri kullanmaması gerektiğini söyledi.
(İHA)