Diyabetlilere "bayram şekeri" uyarısı

İSTANBUL (İHA) - Ramazan ayının özellikle son 2 haftasında vücudun metabolizma hızının azalması nedeniyle Ramazan Bayramı'nda üst üste yenen tatlı, şekerleme ve çikolataların kilo artışına neden olduğunu bildirdi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, Online Sağlık'a yaptığı açıklamada, 1 aylık oruç döneminin ardından bayramda fazla tatlı tüketiminin özellikle kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar ve şeker hastaları için sorun oluşturacağını vurguladı.

Diyabetlilerde kan şekerinin yükselmesinin ağız kuruluğu, halsizlik ve yorgunluğa yol açtığını anlatan Dr. Akbaş, bayram günlerinde akrabaların biraraya gelip sofraların kalabalıklaşmasının da yenilen yiyecek miktarını farkında olmadan artırdığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Murat Akbaş, "Ramazan ayının özellikle son 2 haftasında vücudun metabolizma hızı, yani besinleri yakması azalıyor. Bu yüzden bayramda üst üste yenen tatlılar, şekerlemeler ve çikolatalar, kilo artışına neden oluyor" dedi.

Art arda yapılan bayram ziyaretlerinde şekerleme ve tatlı ikramları ile "al azıcık, bir şey olmaz" telkinlerinin diyabetlilerin kan şekerlerinin yükselmesine yol açtığına dikkat çeken Dr. Murat Akbaş, "Günde yalnızca bir defa tatlı tüketilmeli. Tatlılarla beraber sunulan kola, gazoz, şerbet gibi şekerli meşrubatlardan sadece diyet olanlar tercih edilmeli. Bu arada şeker hastaları, enerji içecekleri içmemelidirler. Bayram ziyaretlerinde her seferinde şeker ve çikolata alınmamalı" diye konuştu.
Ziyaretlerin ardından bayramın ikinci ve üçüncü günlerinin, egzersiz ve yürüyüş yaparak geçirilmesini tavsiye den Dr. Akbaş, "Moral de yüksek tutulmalı. Çünkü bayram, kucaklaşma, kaynaşma ve dinlenme dönemidir. Bunun için akraba ziyaretleri ihmal edilmemeli ve sosyal olunmalı. Moral iyi olursa, perhize de dikkat etmek kaydıyla kan şekeri düzeyi de iyi olur" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam