DİYARBAKIR (İHA) Diyarbakır'da diyaliz hastaları, Diyabakır Diyaliz Hastaları Derneği (DİDİYDER) bünyesinde örgütlendi.
Diyarbakır'da tedavi gören diyaliz hastaları, sorunlarını çözmek amacıyla DİDİYDER'i kurdu. Açılışta kurdele kesiminden sonra Büyükşehir Belediye Başkanvekili Uğur, Başkan Osman Baydemir adına hastalara karanfil dağıtırken modern toplumların örgütlü toplumlar olduğunu belirterek, "Diyaliz hastalarının kendi aralarında örgütlenmesi sevindiricidir. Derneğin kendi sorunlarını çözme veya gündemleştirmede önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. Kent nüfusunun büyük bir bölümü sosyal güvenceden yoksun. Bu sebeple de yeşil kart kullanılıyor. Bilindiği gibi birçok özel diyaliz merkezi bu alanda hizmet vermektedir. Ancak yeşil kartlı diyaliz hastaları özel sağlık kuruluşlarından yararlanamamaktadır. Umarım dernek bu sorunun aşılmasında uyarıcı bir rol oynar" dedi.
Başkanvekili Uğur, diyaliz hastalarıyla dayanışma içinde olacaklarını sözlerine ekledi. Diyarbakır'ın sivil kuruluşlarıyla kendini gösterdiğini ve buna bir hasta derneğinin de katıldığını belirten SES Şube Başkanı Saliha Aydeniz, "Sosyal dayanışma gösteren, birbirine destek veren ve en önemlisi de halk sağlığı açısından bu derneğin açılışını önemsiyoruz" diye konuştu.
DİDİYDER Başkanı Mehmet Kaya, Başkanvekili Uğur ve hekimlere teşekkür ederek daha kaliteli yaşam için dayanışma beklentisi içinde olduklarını söyledi. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Anabilim Dalı Başkanı M. Emin Yılmaz ise, böyle bir derneğin ihtiyaç olduğunu, üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getireceklerini söyledi. Böbreğin fonksiyonunu yitirmesiyle kronik böbrek yetmezliği hastalığının baş gösterdiğini, bu hastalığın toplumda yaygın olduğunu söyledi. Özellikle şeker hastalığı ve kalp yetmezliği olan toplumlarda diyaliz hastalarının da çok olduğunu belirten Yılmaz, "Ülkemizde şu anda 40 bin civarında diyaliz hastası var. 40 bin hastanın bulunduğu bu yüksek nüfus, sosyal güvencesi olmadığı zaman hayatlarını devam ettirme şanslarına sahip değiller. Daha doğrusu hayatlarını uzun süre devam ettirmeleri, sağlıklı devam ettirme problemleri vardır. Bu da hasta, hekim ve diyaliz çalışanlarının ortaklaşmasıyla mümkündür. Hasta ne kadar tavsiyelere uyarsa, hekim ne kadar uygun tedavi yaparsa, personel ne kadar uygun hizmet verirse hastaları yaşatma da o denli uzatılabilir. Öyle yapıldığı zaman 30 sene hastaları yaşatma şansı doğabilir. Ama doğru işlem yapılmadığı zaman 6 ay, 1 sene içinde hastayı kaybederiz. O zaman bizim yapmamız gereken etik kuralları içinde tedaviyi kaliteli yapmaktır" şeklinde konuştu.
İstasyon Caddesi üzerindeki derneğin açılışına doktorlar, diyaliz hastaları ve yakınları katıldı.