Diyanet artık müsteşarlık olacak

'Başkanlığın statüsü ve yapısı müsteşarlık düzeyine çıkarılacak'

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısıyla, başkanlığın yapısı ve statüsünün müsteşarlık düzeyine çıkarılacağını belirterek, "Başkanın görev
süresi 5 yıl ile sınırlandırılacak, bir kişi en fazla 2 kez başkan olarak atanabilecek, emeklilik yaşı 67 olacak" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşülmesine başlandı.

Reklam
Reklam

Tasarıyı komisyona sunan Bakan Çelik, Cumhuriyetle yaşıt, Anayasal en eski ve köklü kurumlardan olan Diyanet İşleri Başkanlığının 1924 yılında kanunla kurulduğunu söyledi.

Bu kanunla; başkanlığın konumu, üstleneceği görev, toplumdaki yeri ve önemi ile ilgili önemli hükümler getirildiğini, ancak teşkilat yapısına ilişkin detaylara yer verilmediğini ifade eden Çelik, bu eksikliği gidermek amacıyla 1935'te bir kanun çıkartıldığını kaydetti.

Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığını en kapsamlı şekilde düzenleyen 633 sayılı yasanın ise 1965'te yürürlüğe girdiğini bildirerek, bu yasanın 1979'da Anayasa Mahkemesince biçim yönünden iptal edildiğini belirtti. Aradan geçen 30 yıla rağmen gerekli değişikliklerin yapılamadığını söyleyen Faruk Çelik, "Diyanet işleri Başkanlığı; laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalarak, milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, özel kanununda gösterilen görevleri yerine getirmektedir" dedi.

Bakan Çelik, bu kadar önemli görevleri üstlenen Diyanet teşkilatının, 30 yıldan bu yana teşkilat yasasının tamamlanamamış olmasının büyük bir eksiklik olduğunu ifade ederek, tasarıyı, bu eksiklikleri gidermek amacıyla hazırladıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

-TASARININ GETİRDİĞİ YENİ DÜZENLEMELER-

Devlet Bakanı Çelik, tasarının şu düzenlemeleri içerdiğini anlattı:
"Başkanlığın yapısı ve statüsü müsteşarlık düzeyine çıkarılmakta, daire başkanlıkları şeklinde düzenlenen ana hizmet birimleri, genel müdürlükler şeklinde teşkilatlanmaktadır.

Başkanın görev süresi 5 yıl ile sınırlandırılmakta, bir kişinin en fazla 2 kez başkan olarak atanması düzenlenmekte, tecrübe ve bilgi birikimi gibi kriterler gözönünde bulundurularak, başkanın emeklilik yaşı 67 olarak hükme bağlanmaktadır.

Başkan Yardımcılığı kadrosu 'Başkan Vekilliğine' dönüştürülmekte, halen 5 olan başkan yardımcılığı kadrosu 2 başkan vekilliğine indirilmektedir. Böylece, teşkilat yapısı bir piramidi andıracak şekilde yeniden dizayn edilmiş olmaktadır.

Din İşleri Yüksek Kurulunun oluşum şekli korunmakta, üyelerinin görev süresi 7'den 5'e indirilmekte, ancak üyelere yeniden atanabilme imkanı sağlanmaktadır.

İslam Dinine mensup farklı dini yorum çevreleri, dini sosyal teşekküller ve geleneksel dini-kültürel oluşumlarla ilgili olarak inceleme, değerlendirme yapmak, ilmi toplantılar düzenlemek; Din İşleri Yüksek Kurulunun görevleri arasında sayılmaktadır. Hatalı veya noksan basılan Kur'an-ı Kerimlerin, sulh hukuk mahkemesi kararıyla toplatılması ve imha edilmesi hükmü getirilmekte, ancak
bu kararlar için gerekli itiraz mekanizması yasaya derc edilmektedir. Vatandaşlarımızın din konusunda doğru kaynaklardan, doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla; Başkanlığın, görev alanına giren konularda, radyo ve TV yayını yapabilmesine imkan tanınmakta, bu amaçla RTÜK Kanununda da değişiklik yapılarak, ulusal bazda frekans ve kanalların Başkanlığa ücretsiz tahsis edilmesi
sağlanmaktadır.

Reklam
Reklam

Seçimlere katılan; ancak aday gösterilmeyen veya seçimi kaybeden Başkanlık personelinin eski görev yerine dönememesi hükme bağlanmakta, ancak bu durumdaki personelin kazanılmış haklarına uygun başka kadrolara atanması sağlanmaktadır."

-İL MÜFTÜLERİ BAŞKANLIK VAİZİ OLACAK-

Çelik, il müftüleri ve 4 yıllık dini yüksek öğrenim gören daire başkanlarının, mali ve özlük hakları korunmak suretiyle Başkanlık vaizliğine atanmasının hükme bağlandığını belirterek, Din İşleri Yüksek Kuruluna atanacak 12 kişinin iki katı aday belirleyen Aday Tespit Kurulunun, oluşum tabanının
genişletildiğini, il müftülerinin ve İhtisas Merkezi Müdürlerinin doğrudan, başimamların ve başvaizlerin ise seçecekleri temsilciler vasıtasıyla kurula katılmasının sağlandığını bildirdi.

Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Vaizlik mesleği; vaiz, uzman vaiz ve baş vaiz kariyer basamaklarına ayrılmakta; aynı sistem, kuran kursu öğreticileri, imam-hatipler ve müezzinler için de öngörülmektedir.

Halen, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürütülen Hac ve Umre hizmetlerine ilişkin düzenlemeler yasal düzenlemeye kavuşturulmaktadır.

Reklam
Reklam

Başkanlık teşkilatının her kademesinde din hizmetlerini yürüten personelin, görevleri sebebiyle işledikleri suçlarda, TCK'nın uygulaması bakımından kamu görevlisi sayılacağı ve bunlar hakkında Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmaktadır.

Buna mukabil, halen mevcut yasada bulunan ve din görevlilerimizin bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalarak tam bir tarafsızlık içinde görev ifa etmelerini ve aksi davranışlar sergileyenler için öngörülen yaptırımları düzenleyen hükümler korunmaktadır."

AA