Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez:

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Ortak yol haritası icma ve kolektif şuur” konferansında yaptığı konuşmasında,...

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Ortak yol haritası icma ve kolektif şuur” konferansında yaptığı konuşmasında, “İcma, dini reforme etme çabaları önünde koruyucu bir kalkan görevini ifa etmiştir ve kıyamet sabahına kadar ifa etmeye devam edecektir” dedi.

“Ortok Yol Haritası İcma ve Kolektif Şuur” konulu sempozyum, İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Sempozyuma dünyanın 80 yakın ülkesinden çok sayıda alim ve akademisyen katıldı.

Sempozyumda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, icmanın, dini reforme etme çabaları önünde koruyucu bir kalkan olduğunu belirterek, “Günümüzde teorikte anlatıldığı şekli ile bir icmanın teşekkülü zor olduğu kabul edilmeli, buna ihtiyaç olup olmadığı da ayrıca sorgulanmalıdır. Yeni sorunların çözümünde icma arayışı, belki de içtihatı zenginliğine menfi yönde etkileyecek bir sonuç doğurabilir, her bölgeye kendi kendi özgün çözümünü bulma fırsatı tanımak, fıkhın yaşanabilirliği bakımından daha yerinde olabilir fakat yerleşik dini algı ve tutum karşısında üretilen ve tutarlılığı olmayan yorumların önünü açabilmek için tıpkı ilk dönemlerdeki tarihi fonksiyonu gibi icma fikri rol oynayabilir” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Sempozyum, katılan alimlerin konuşmaları ile devam etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz