ANKARA (A.A) - 80.18 gram altın veya bunun tutarından para ya da ticaret malına sahip olan Müslüman, hür, akıllı ve buluğ çağına erişmiş kişiler için farz kılınan zekatın, taksitle de verilebileceği bildirildi.
Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinde yer verdiği zekat ile ilgili temel bilgilere göre, "Müslüman, hür, akıllı, buluğ çağında, borcundan ve asli ihtiyaçlarından fazla kazanç sağlayıcı nitelikte, asgari zenginlik ölçüsü (nisap miktarı) oranında mala sahip olanların" yükümlü olduğu ibadette, kişinin zekat verebilmesi için 80.18 gram altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı ile 40 koyun/keçi, 30 sığır ve 5 deveye sahip olması şart koşuluyor. Zekat sahibinin, 80.18 gram altını ya da diğer mallarının 40'ta birini zekat olarak vermesi gerekiyor.
Oruç ve hac için olduğu gibi zekatta da kameri ay hesabı uygulanıyor. Zekatın farz olması için nisap miktarı malın üzerinden bir kameri yılın geçmesi gerekiyor. Ancak, mal sahibi isterse vaktinden önce de zekatını verebiliyor. Gıda ve giyim eşyaları gibi "ayni" olarak ödenebileceği gibi, para, döviz, altın gibi "nakdi" olarak verilebilen zekat için kişi, "vadesinde ödeneceğini kesin olarak bildiği senedi" de zekat olarak kullanabiliyor.
Bir defada ödenebileceği gibi taksitle de ödenebilen zekat için belli bir ayın ya da ramazan ayının beklenmesi gerekmiyor. Zekat vermekle yükümlü olanların bunu en kısa zamanda yapması daha uygun olarak görülüyor.
-PIRLANTANIN ZEKATI YOK-
İslam dininde, odun, şeker kamışı hariç kamış ve ottan başka topraktan elde edilen her türlü ürünün, yaklaşık 650 kilograma ulaşması halinde ürünün zekatının verilmesi şartı getirilirken altın ve gümüş dışındaki ziynet eşyaları zekata tabi tutulmuyor.
Ayrıca ticari amaçlı olarak alıp sattıkları daireler için emlakçılar ve borsada alınıp satılan hisse senetlerine yatırım yapan kişilerin, sahip olduğu hisse senetlerinin, değeri nisap miktarına ulaşması ve üzerinden bir yıl geçmesi halinde 40'da bir oranında zekat vermesi gerekiyor.
-DERNEĞE ZEKAT VERİLEBİLİR-
Kişi, anne-babası, büyükanne-büyükbabası, çocukları ve torunlarıyla eşine ve Müslüman olmayanlara zekat veremiyor. Aldıkları zekat ve fitreleri bir fonda toplayıp bunu yalnızca zekat verilebilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, kurum ve yardımlaşma fonlarına zekat ve fitre verilmesinde dinen bir sakınca bulunmuyor.