Trabzon/Ankara - Bu yıl gerçekleştirilecek hac organizasyonunda görev yapmak için Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı sınava giren sağlık personeli, alanları dışında olan dini konularda sorular sorulmasına tepki gösterdi.
Sınava giren sağlık çalışanları, alanları dışında olan dini konularda ağır sorularla karşılaştıklarını belirterek, tepki gösterdi. Sınava giren sağlık personeline yöneltilen sorulardan bazıları şunlar:
"A kitapçığındaki 4. soru:
Hanefi mezhebine göre farz namazların ilk iki rekatında Fatiha'dan sonra bir sure veya en az kısa üç ayet veya uzun bir ayet okumanın hükmü nedir?
a) Sünnet
b) Farz
c) Vacip
d) Müstehap
8. soru:
Aşağıdaki namazlardan hangisi farz-ı kifayedir?
a) Cuma namazı
b) Cenaze namazı
c) Vitir namazı
d) Bayram namazı"
-DİN GÖREVLİLERİ DE ŞİKAYETÇİ-
Hac organizasyonunda görev alacak din görevlileri de, kendilerine yöneltilen genel kültür sorularının, hacda yapacakları görevlere ilişkin olmadığını savundular.
Din görevlileri, "2008 Yılı Din Görevlileri Hac Test Sınavı" kitapçığında bazı soruları görünce çok şaşırdıklarını ifade ederek, şu soruları örnek verdiler:
"A kitapçığı 77. soru:
Anayasa Mahkemesi üyeleri kaç yıl görev yapmak üzere seçilirler?
a) 7 yıl
b) 5 yıl
c) Ömür boyu
d) Emeklilik yaşına kadar
84. soru:
En önemli demir üretim merkezi hangi ilimiz veya ilçemizdedir?
a) Karabük ilindedir
b) Hatay ili İskenderun ilçesindedir
c) Sivas ili Divriği ilçesindedir
d) Konya ili Ereğli ilçesindedir"
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fikret Karaman, hac vesilesiyle Suudi Arabistan'a gidecek sağlık personelinin iki özelliği olduğunu dile getirerek, "birincisi, sağlık hizmetini ifa etmek, ikincisi ise dini vecibeleri yerine getirmek. Bu nedenle, görev yapacak personelin hem sağlık hizmetleri yönünden hem de dini vecibeler yönünden hazır olmaları lazım. Belirleyici olan sağlık hizmetidir tabii ki" dedi. Test sorularının yüzde 80-85'inin sağlık konusunda olduğunu ifade eden Karaman, şunları kaydetti:
"Kalan bölümü ise dini vecibelere ilişkin sorulardır. Soruları Sağlık Bakanlığı temsilcileriyle birlikte hazırladık. Türk hacıları, hac dolayısıyla gittikleri Suudi Arabistan'da sağlık hizmetlerinin büyük bir kısmını bizim sağlık personelimizden alıyor. Türk sağlık görevlilerini görünce moralleri düzeliyor. Böyle olunca personel seçimine de dikkat etmek gerekiyor. Konuya bu açıdan bakmak lazım."