ANKARA (ANKA) - Diyanet, İslam Hukuku'na göre bir erkeğin belirli şartlarda birden fazla kadınla evlenmesi mümkündür diyor. Ancak bir şartla: "Bir erkek iki yakın akraba ile aynı anda evli olamaz."
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın web sitesindeki İlmihal içinde yer alan evlenmeye ilişkin yazıda İslam Hukuku'nda bir erkeğin belirli şartlarla birden fazla kadınla evlenmesinin mümkün olduğu belirtiliyor. Ancak bir erkeğin iki yakın akraba ile aynı anda evli olamayacağının da altı çiziliyor. Sitedeki yazıda şu görüşlere yer veriliyor:
"İslam Hukuku'na göre bir erkeğin belli şartlarda birden fazla kadınla evlenmesi mümkündür. Ancak bir erkek iki yakın akraba ile aynı anda evli olamaz. Bu ilişkinin akrabalık ilişkisine zarar vereceği düşünülmüştür. Bu yakınlığın ölçüsü iki kadından her birini ayrı ayrı erkek kabul edildiğinde bunların birbirleriyle evlenemeyecek derecede yakın akraba olmalarıdır. Teyze ile yeğen buna örnek gösterilebilir. Çünkü hangisi erkek kabul edilirse edilsin diğeriyle evlenmesi hukuken mümkün değildir. Bu nedenle bunların aynı kişinin nikahında birleşmeleri de söz konusu olamaz."
DİYANET'TEN AÇIKLAMA
Diyanet İşleri Başkanlığı, kurumun resmi internet sitesinde yer alan İlmihal'de bulunan ve çok eşliliği savunan ifadelerin, "Bu konudaki ayet ve hadislerin İslam'ın tarihsel tecrübesinde nasıl anlaşıldığı hakkında özet bilgi" olduğunu açıkladı. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur'an ve Hadislerde yer alan veya Müslümanların tarihsel tecrübesinde yer edinen konular hakkında toplumu aydınlatırken hem dinin tarihindeki yorum, yaklaşım ve uygulama zenginliği olduğu şekliyle yansıtmaya, hem de bu tür konuların hukuki ve kazai yönünün ülkemizin mer'i mevzuatı, aile hukukunda Medeni Kanun esas alınarak çözülmesi gerektiğine vurgu yapmaya özen göstermektedir" denildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu ilmihalin, Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi tarafından uzmanlara hazırlatıldığı ve 3 yıldır Diyanet'in internet sayfasında olduğu belirtildi.
Açıklamada, ilmihalde, ayet ve hadislerin İslam'ın tarihsel tecrübesinde nasıl anlaşıldığı ve uygulandığı hakkında özet bilgi verildiği, aile hayatında günümüzde ortaya çıkan problemlerin çözümüne, aile içinde karşılıklı olarak hak ve sorumlulukların yerine getirilmesine, aile bütünlüğünün ve huzurunun sağlanmasına yönelik olarak bir dizi dini ve ahlaki öğüde yer verildiği kaydedildi.
Açıklamada, "Dinin ana kaynaklarında yer alan asırlardır Müslüman-Türk toplumlarında sınırlı ölçüde de olsa uygulama alanı bulan çok evlilik konusunda bilgi verilmesini Diyanet İşleri Başkanlığının birden çok evliliğe izin verdiği ve teşvik ettiği şeklinde anlamak doğru değildir" denildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur'an ve hadislerde yer alan veya Müslümanların tarihsel tecrübesinde yer edinen konular hakkında, toplumu aydınlatırken hem dinin tarihindeki yorum, yaklaşım ve uygulama zenginliğini olduğu şekliyle yansıtmaya, hem de bu tür konuların hukuki ve kazai yönünün ülkemizin mer'i mevzuatı, aile hukukunda Medeni Kanun esas alınarak çözülmesi gerektiğine vurgu yapmaya özen göstermektedir. Bu tutumumuz, aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, hem dinin doğru bilgisiyle toplumu aydınlatma, hem de laiklik ilkesini esas alarak topluma hizmet sunma sorumluluğunun bir gereğidir. Aynı şekilde Başkanlığımız, ilgili Kur'an ayetinin çok eşliliği değil, tek eşliliği teşvik ettiğini, hukuken ve toplumsal genel kabul yönüyle tek evliliğin esas olduğu ülkemizde, kadının hakkı korunamadığı, çocukların nesebi ve mirası gibi konularda haksızlıklar söz konusu ve neticede kadın mağdur olduğu için ikinci evliliğin dinen de uygun olmadığını her vesileyle ifade etmekte ve toplumu bu yönde bilgilendirmektedir."