Diyanet'ten dini içerikli dizilerle ilgili açıklama

ANKARA (İHA) - Diyanet İşleri Başkanlığı, tartışmalara yol açan dini içerikli dizilerde dini ilkelerin gözardı edildiğini ve bu dizilerin pasif dindarlık anlayışını da beraberinde getirdiğini açıkladı. Diyanet, kendisinden görüş isteyen RTÜK'e, "Bu diziler, insanları mucize, keramet gibi beklentilere sokmakta, sünnetullah dediğimiz kuralların geçerli olduğu bir dünyanın dışında olağanüstü tesadüflere şartlandırmaktadır. Bu dizilerin yapımcıları, bu hususları göz önünde bulundurmalı, şiddet içerikli ve ürkütücü söylem ve sahnelere yer vermemeli, büyük ölçüde çocuk ve ailenin ıslahına yönelik eğitici-öğretici mesajlar vermeye özen göstermelidir" şeklinde yazı gönderdi.

Reklam
Reklam

Şanlıurfa'da 12 yaşındaki Hatice D.'nin, özel bir televizyon kanalında yayınlanan bir dizinin bir sahnesinden etkilenip 'yeniden canlanacağım' diye kendini asması olayının yankıları sürüyor. RTÜK'ün hurafeler içerdiği ve çocuklara kötü örnek olduğu iddiasıyla şikayet edilen bu tür diziler için Diyanet'ten geçtiğimiz yıl görüş istediği, Diyanet'in de resmi bir yazıyla görüşünü ilettiği öğrenildi. Diyanet'in sözkonusu dizi ve programlarla ilgili 2004 yılının Kasım ayında gerçekleştirilen 2. Uluslararası Dini Yayınlar Kongresi'nde görüşünü ortaya koyduğu ortaya çıktı. Sözkonusu kongrenin sonuç bildirgesinde yer alan karara atıfta bulunarak RTÜK'e yazı yazan Diyanet, son yıllarda ilgi gösterilen ve çoğunlukla gerçek hayattan kesitlerin sıra dışı öykülerle anlatıldığı dizilerin, yer yer dini ilkeleri gözardı eden pasif dindarlık anlayışını beraberinde getirdiğini kaydetti.

Diyanet'in tartışmalara yol açan dizilerle ilgili görüşü şöyle:
"Son yıllarda ilgi gösterilen ve çoğunlukla gerçek hayattan kesitlerin sıra dışı öykülerle anlatıldığı sır dizileri, yer yer dini ilkeleri gözardı eden pasif dindarlık anlayışını beraberinde getirmektedir. Bu diziler, insanları mucize, keramet gibi beklentilere sokmakta, sünnetullah dediğimiz kuralların geçerli olduğu bir dünyanın dışında olağanüstü tesadüflere şartlandırmaktadır. Bu dizilerin yapımcıları, bu hususları göz önünde bulundurmalı, şiddet içerikli ve ürkütücü söylem ve sahnelere yer vermemeli, büyük ölçüde çocuk ve ailenin ıslahına yönelik eğitici-öğretici mesajlar vermeye özen göstermelidir."

Reklam
Reklam

Sesli ve görüntülü yayınlarda dinin, içinde yaşanılan toplumu ortak idealler etrafında birleştiren, aile yapısını koruyan, toplumu huzura götüren yönüyle ele alınması gerektiğinin altını çizen Diyanet, dinin bireysel yönünün yanısıra toplumsal ve evrensel yönünün de vurgulanmasına önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Diyanet görüşünde ayrıca, bu yapılırken didaktik anlatıma dayalı programlar yerine hayatın içinde ve tabii akışında var olan dinin günümüz insanına hitap edecek seviyede bir dil ve üslupla Kuran-ı Kerim'i esas alan, tarihi ve kültürel değerleri kucaklayan, milli birlik ve beraberliği sağlayan bir anlayışla işlenmesini istedi.