Diyanetten sihir ve büyü hutbesi

ANKARA (İHA) - Bugünkü Cuma Hutbesi'nde halk, sihir, büyü, fal gibi konularda uyarılarak, bunlardan uzak durmaya çağırılacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlanan bugünkü hutbede, sihir ve büyünün, Peygamberler'in ortaya koyduğu aydınlık yolun ilkelerini özümseyemeyen ve bunu kendi çıkarları ve sahte konumları bakımından tehlikeli gören bir takım insanların öteden beri başvura geldikleri karanlık işlerden biri olduğu belirtiliyor. Toplumda İslami konulardaki temel bilgi ve kültür azalmasına paralel olarak büyücülük, falcılık, astroloji, kahinlik ve medyumluk gibi İslam'ın onaylamadığı bir takım hayali ve karanlık yöntemlere talebin arttığının vurgulandığı hutbede, bu talebin önemli bir pazar oluşturduğu ve bu tür karanlık işlerden çıkar sağlayanların işini kolaylaştırdığı de ifade ediliyor.

Reklam
Reklam

Hutbede, İslam dininin falcılık, kehanet, sihirbazlık, medyumluk ve benzeri faaliyetleri şiddetle yasakladığını belirtilerek, Kur'an-ı Kerim'de yer alan şu ayetlere yer veriliyor:
"Fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı.", "Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.", "Düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, Sabah aydınlığının Rabbine sığınırım."
Hz. Peygamber'in de sihri en büyük günahlardan saydığı ve sihir ve sihirle meşgul olanları ve büyücülere başvuranları yeren pek çok Hadis-i Şerif'i bulunduğu ifade edilen hutbede, bu hadislerden dolayı İslam bilginlerinin de sihir, büyü, kehanet gibi uğraşları şiddetle reddettiği bildiriliyor. Hutbede, İslam'a göre her işin meşru, fiziki ve maddi sebeplerine sarılmak gerektiği vugulanarak, Müslümanların bunlardan uzak durması ve bunlarla meşgul olanlara ilgi göstermemesi gerektiği belirtiliyor. Sihirde, İslam'ın temel ilkeleriyle bağdaşmayan birçok olumsuzluk olduğu ve bu yüzden sağlam inançlı bir müslümanın, bu karanlık işlerle uğraşanlara prim vermemesi gerektiği kaydediliyor.

Reklam
Reklam

Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Ömer Menekşe tarafından hazırlanan hutbede, İslam dininin doğru ve güzel bir şekilde öğrenilmesi ve yapılması gerekenler yapıldıktan sonra yalnızca Allah'a güvenilmesi gerektiği vurulanıyor. Hutbede, İslam'a ters düşen bütün karanlık faaliyetlerden uzak durulması gerektiği belirtilerek, halk, sihir ve büyünün karanlık dünyasından uzak durmaya çağrılıyor.