Diyanet'ten "yusuf gibi olun" çağrısı

Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanı Dr. Ülfet Görgülü, iffeti koruma görevinin sadece kadın için değil erkek içinde geçerli olduğunu belirtti.

Görgülü, bütün müminlere, "Züleyha karşısında Yusuf gibi olun" çağrısı yaptı. Eylül ayında okunan hutbede, Züleyha karşısında iffetini koruyan Yusuf'un hikayesi anlatılarak, "Geliniz zihin ve gönül dünyamızı bulandıran, edep duygumuzu zorlayan tüm menfi düşünce, meyil ve etkenlere karşı Yusuf (a.s.) misali dimdik duralım" denildi.

Ankara Müftülüğü'nün Eylül ayı hutbeleri arasında Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Ülfet Görgülü'nün "Züleyha karşısında Yusuf Olabilmek" hutbesi yayınlandı. Görgülü hutbesine iffet ve haya denildiğinde hemen akla geldiğini söylediği Hz. Yusuf’un kıssası ile başladı. Görgülü kıssayı şöyle anlattı:

Reklam
Reklam

"O gün odada Züleyha ile ikisi baş başa kalmışlardı. Züleyha ondan arzuladığı şeyi elde etmek istedi. Ve kapıları kilitleyerek talebini Yusuf’a iletti. O ise; 'Allah’a sığınırım' diyerek haramdan yüz çevirdi. Böylece Yusuf’un iffet imtihanı ve harama karşı dik ve onurlu duruşu Kerim Kitabımızın tanıklığıyla büyük bir ibret ve örnek olarak takdim edilmiş oldu."

-KADIN VE ERKEKLERE SESLENDİ-

"İffet, insanın süsü, ziyneti ve namus anlayışının göstergesidir" diyen Görgülü şöyle devam etti:

"Dürüst ve iffetli bir hayat sürmek en önemli ahlaki sorumluluklarımızdandır. Rabbimizin rızasını ve hoşnutluğunu kazanırız böylece. İffet zırhını kuşanmış ve haya elbisesini giyinmiş müminler gözlerini haramdan korumakla başlarlar işe. Yüce Mevla her halimizden haberdar olduğunu hatırlatarak, 'Mümin erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar…', Mümin kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar.' buyurmakta, gönlümüze açılan pencerelerimiz olan gözlerimizi edep perdesiyle örtmemizi istemektedir. Böyle bir tutumun kadın ve erkek tüm inananlar için en nezih bir tavır olduğuna işaret etmektedir."

Reklam
Reklam

-NAMUSLU KİŞİLERE İFTİRA ATMAYIN-

Görgülü hutbesinde dürüst ve namuslu kimselere iftirada bulunmanın da büyük günah olduğunu belirterek Nur suresiyle uyardı:

“İffetli, hiçbir şeyden habersiz mümin kadınlara zina isnat edenler, gerçekten dünya ve ahirette lanetlenmişlerdir. İşlemiş oldukları günahtan dolayı dillerinin, ellerinin ve ayaklarının kendi aleyhlerine şahitlik edecekleri günde onlara çok büyük bir azap vardır.”

-"YUSUF MİSALİ DİK DURALIM"-

"İffet abidesi, gücü yettiği ve fırsat önüne geldiği halde, “Ben Allah’tan korkarım” diyerek günaha ve ahlaksızlığa sırt çevirir" diyen Görgülü hutbesini şu sözlerle tamamladı:

"Biz de Yüce Rabbimizin arşının gölgesinde, rahmetiyle kuşatılmış bahtiyar kullardan olmak istiyorsak, geliniz zihin ve gönül dünyamızı bulandıran, edep duygumuzu zorlayan tüm menfi düşünce, meyil ve etkenlere karşı Yusuf (a.s.) misali dimdik duralım. Gelin her dem ihtiyacımız olan iffet duygusunu bize lütfetmesi için Fahr-i kainat efendimizin lisanıyla Mevla’ya yakaralım: “Yâ Rabbi! Senden hidâyet, takvâ ve iffet diliyorum.”

Reklam
Reklam

ANKA