DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'nin araştırmasına göre, sadece Diyarbakır'da 1 milyon 80 bin insan açlık sınırının altında yaşıyor.
Diyarbakır'da bulunan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'nin, uzmanlar eşliğinde bin 120 kişi üzerinde yaptığı araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Araştırma, kentteki nüfusun yüzde 80.7'sinin açlık sınırının altında olduğunu ortaya koydu. Türk-İş Araştırma Merkezi'nin "Uluslararası Yoksullukla Mücadele Günü" nedeniyle yaptığı araştırmanın verilerine göre; Türkiye'de 18 milyon insanın yoksulluk sınırının altında yaşadığı, 901 bin kişinin de açlık sınırının altında yaşadığı belirtilmişti. Araştırmada ayrıca, Eylül ayı itibarıyla yoksulluk sınırının bin 901 YTL, açlık sınırının ise 583 YTL olduğuna yer verilmişti. Bu araştırmadan yola çıkarak Diyarbakır'da bir süre önce kurulan Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, uzmanlar eşliğinde bin 120 kişi ile yapılan görüşmede nüfusun yüzde 80,7'sinin 400 YTL'nin altında bir gelirle yaşadığını ortaya koydu.
Diyarbakır'da 21 kurum ve kuruluşun yanı sıra, çeşitli sivil toplum örgütlerinin biraraya gelerek kurduğu Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'nin Genel Sekreteri Şerif Camcı, açlık sınırının altında yaşayan yurttaşlar ile ilgili yoğun bir çalışma sürdürdüklerini söyledi. Camcı, 5 bin yoksul ailenin sürekli ve düzenli olarak aylık gıda ihtiyacını karşılamak üzere Gıdabank Projesi'ni hayata geçirmek için çalışmalara başladıklarını kaydetti. Yoksul ailelere yardımları klasik yöntemlerle değil, çağdaş ve insan onurunu incitmeden yapacaklarını ifade eden Camcı, insanların yoksulluğunu yüzlerine vurmadan bu projeyi hayata geçireceklerini belirtti. Çalışmalarına tüm kent dinamiklerinin katkı sunacağına inandıklarını dile getiren Camcı, aynı zamanda duyarlı kurum ve kuruluşların yanı sıra hayırsever iş adamlarının da bu projeye katkı sunmalarını istedi. Kentteki yoksulluğun bilimsel istatistikleri de alt üst ettiğine işaret eden Camcı, Türk-İş Araştırma Merkezi'nin "Uluslararası Yoksullukla Mücadele Günü" nedeniyle yaptığı araştırmaya dikkat çekti.
Bu araştırmanın Diyarbakır'daki gerçek tabloyu yansıtmadığını savunan Camcı, "Araştırmaya göre, Türkiye'de 18 milyon kişinin yoksulluk sınırında yaşadığını, 901 bin kişinin de açlık sınırının altında yaşadığı ortaya konulmuştu. Yoksulluk sınırının bin 900 YTL, açlık sınırının ise 5 yüz 83 YTL belirlemesinden yola çıkarsak, Diyarbakır'daki 1 milyon 364 bin kişilik nüfusun bir milyon 80 bini açlık sınırının da altında yaşadığını söyleyebiliriz. Yaptığımız araştırmada nüfusun yüzde 80,7'sinin 400 YTL gelirin altında yaşadığını ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.
Bu verilerden yola çıkıldığında Türk-İş'in açlık sınırındaki rakamın 901 bin olmadığını kaydeden Camcı, sadece Diyarbakır'da bunun üstünde bir nüfusun açlık sınırının da altında yaşadığını belirtti. Dernek olarak yoksullukla sürdürülebilir kalkınma perspektifiyle mücadele edilebileceğini anlatan Camcı, bu amaçla AB'ye sundukları projeden söz etti. Proje ile kentteki yoksulluk haritasını ortaya çıkarmak istediklerini kaydeden Camcı, sosyolojik olarak yoksulluk haritasının ortaya koymaları durumunda istihdama ilişkin daha somut çalışmaları hayata geçirebileceklerini söyledi. Camcı, bu proje ile aynı zamanda AB'nin de bölgede sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin yapabileceklerinin de haritasını ortaya çıkarabileceklerini ifade etti.
2007 yılının ortalarında kentte başlayacak olan doğalgaz çalışmaları için dernek kapsamında 400 yoksul insanın da kalifiye olarak yetiştirileceğini belirten Camcı, bu yöndeki çalışmaları daha geniş tutacaklarını söyledi.