Diyarbakır Barosu Başkan Ve Yönetim Kurulu Üyelerine Dava

Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, Diyarbakır Barosu ile Cumhuriyet Başsavcılığı arasında CMK kapsamında avukat görevlendirilmesi konusu mahkemelik oldu. Diyarbakır Barosu, 18 Aralık 2012

Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, Diyarbakır Barosu ile Cumhuriyet Başsavcılığı arasında CMK kapsamında avukat görevlendirilmesi konusu mahkemelik oldu. Diyarbakır Barosu, 18 Aralık 2012 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği yazıda, CMK uyarınca Baro tarafından görevlendirilen avukatlara CMK tarifesinde öngörülen ücretin yanı sıra, yol ve diğer masraflara ilişkin bir ödeme yapılması gerektiğini belirtti. Diyarbakır gibi büyük bir ilin farklı bölgelerinde bulunan kolluk merkezlerine giden kadın- erkek avukatların, minibüsle gece- gündüz herhangi bir saatte ulaşmalarının zor olduğunu belirten baro, bu nedenle avukatlara, Diyarbakır Şoförler Odası'nın taksi ücretleri tarifesi uyarınca 5 TL ile 25 TL arasında değişen oranlarda ücret ödenmesini talep etti.
BAKANLIK: İSTİSNAİ DURUMDA ÖDENEBİLİR
Cumhuriyet Başsavcılığı'nın konu ile ilgili görüş istediği Adalet Bakanlığı ise 'Olağan durumlarda mutat olan taşıta göre BARO OCAK SİSTEMİNİ KAPATTI
Bunun üzerine Diyarbakır Barosu Könetim Kurulu 25 Eylül 2013 tarihinde aldığı karar ile avukatların görevlendirmeden sonra ellerinde 5 ila 25 TL arasında değişen cüzi yol ücretleri belgeleri ile savcı ve hakimlerin kapılarında beklememeleri bakımından, halen kullanılan OCAS sisteminin kapatılması ve soruşturma makamlarından gelecek avukat taleplerinin 'Acele hale münhasır olup olmadığı'nın da belirtilmek suretiyle yazılı olarak Baro Başkanlığı'na bildirilmesini kararlaştırdı. Baro kararında, soruşturma makamlarından gelecek avukat talepleri ve avukat görevlendirilmeleri için baronun mevcut adresinin 24 saat açık tutulacağı, görevli personelin mevcut bulunacağı ve faks numarası verilerek taleplerin gönderilebileceğine ilişkin gerek Adalet Bakanlığı'na ve gerekse Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazdı.
BAŞSAVCILIK, BAKANLIKTAN İZİN ALIP DAVA AÇTI
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ve Diyarbakır Barosu arasındaki sorun çözülmeyince savcılık, Baro Başkanı Tahir Elçi ve yönetim kurulu üyeleri hakkında soruşturma açılması için Adalet Bakanlığı'ndan izin aldı. Alınan izin ile birlikte Diyarbakır Baro Başkanı ve 10 yönetim kurulu üyesi hakkında avukat görevlendirmesini sağlayan OCAS sistimini kapattıkları ve bazı kolluk güçlerinin geç görevlendirme yapıldığına dair tutunaklarını gerekçe göstererek, 'görevi kötüyü kullanma' gerekçesiyle Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.
BAŞKAN ELÇİ: SAVUNMAYA BASKI
Açılan davaya tepki gösteren Baro Başkanı Tahir Elçi, öncelikle Adalet Bakanlığı'nın yargılama faaliyetinin temel bir sutunu olan özerk ve bağımsız olması gereken savunma örgütünün başkan ve yöneticileri hakkında böyle bir gerekçeyle ve bu kadar kolay soruşurma izni vermesini iktidarın avukatlara ve suvunmaya bakışını ibret verici şekilde ortaya koyduğunu söyledi. Elçi şöyle dedi:
"Biz aldığımız karar ile mesleğimizin ve meslektaşlarımızın onur ve saygınlığını korumaya çalıştık. Devlet görevlilerinin sivillere karşı çok ağır işleri ve suçlarını soruşturmak için harakete geçmeyen yargı ve Adalet Bakanlığ'ının savunma örgütünün başkan ve yöneticileri bu kadar kolay yargılamasını da, Türkiye'de savunmaya bir baskı olarak görüyoruz."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: